Kørestole og ramper

 

Der er udviklet kørestole i et utal af modeller og til mange forskellige behov. Her i kategorien finder du alt fra de helt enkle manuelle modeller til lejlighedsvis brug - til de meget komplekse elektriske kørestole til permanent brug. 

Ramper og tilbehør til kørestole finder du også her.

 

Hvilken kørestol skal du vælge?

Kørestole kan helt overordnet inddeles i 2 grupper:

 • Manuel kørestol
 • Elektrisk kørestol også kaldet el-kørestol

 

Derefter kan der vælges til og fra på egenskaber som fx:

 • Sammenklappelige kørestole
 • Fastrammekørestole
 • Krydsramme kørestole
 • Letvægtskørestol
 • Aktiv kørestol

Kørestole eller rullestole, som de også kaldes, fremstilles i mange forskellige varianter og prisklasser.

 

Transportkørestol

En kørestol som er til lejlighedsvis brug, i daglig tale kaldet en transportkørestol er en manuel kørestol, der for det meste er sammenklappelig, så den kan medbringes fx i bilens bagagerum.

Transportkørestole har ikke mange indstillingsmuligheder, og de er ikke velegnet til at sidde i længere tid ad gangen. Når du skal købe en transportkørestol, er det vigtigt at vælge en kørestol, hvor sædedybden og sædebredden passer nogenlunde til dine mål, det vil sige din højde og dit sædemål, som måles vandret det bredeste sted over hoften. Husk også at tage højde for, at der skal kunne være plads til, at du har overtøj på i kørestolen.

Enkelte transportkørestole er kombineret kørestol og rollator og de kan nemt og enkelt ændres fra det ene til det andet – alt efter behov.

Når du vælger transportkørestol, skal du overveje;

 • Anvendelse: små hjul for og bag gør stolen nem at have med i bilen - til gengæld kræver det en hjælper til at skubbe stolen.

En transportkørestol med store hjul og drivring bagerst, gør at du selv kan køre dig frem i kørestolen.

 • Komfort: armlæn, mulighed for indstilling af ryggen samt løse puder til ryg og sæde er nogle at de muligheder, der er for at gøre kørestolen mere komfortabel, men også til at opnå den bedst mulige siddestilling.

Husk at der skal være fodstøtter på kørestolen, hvis du har en til at hjælpe med at skubbe dig i kørestol.

 • Sikkerhed: tipsikring også kaldet anti-tip hjul, er med til at forhindre kørestolen i at tippe bagover, når fx en kantsten eller et højt dørtrin skal forceres.

Anti-tip hjul kan købes som tilbehør og kan monteres på de fleste transportkørestole.

 

Se udvalget af brugte transportkørestole på rehaps her: https://rehaps.dk/c/mobilitet-og-forflytning/korestole-og-ramper/manuelle-korestole

 

El-kørestol

De elektriske kørestole er batteridrevne og har en elektronisk styreenhed, det er som regel et joystick der er styreenheden. Med en eldreven kørestol kan man være mere selvhjulpen og selvkørende, og have mulighed for at tilbagelægge længere distancer end i en manuel kørestol.

De fleste elektriske kørestole er udviklet med stor komfort og med mange indstillingsmuligheder så man uden problemer kan sidde i kørestolen hele dagen.

Nogle el-kørestole er bedst egnet til udendørs brug med hjul og kraft der før dem terrængående, så du kan færdes i naturen.

De små modeller af el-kørestole er mere spinkle og vejer mindre og de kan være sammenklappelige så de kan tages med i bilens bagagerum.

Køb en brugt el-kørestol på rehaps se udvalget her: https://rehaps.dk/c/mobilitet-og-forflytning/korestole-og-ramper/el-korestole

 

Vær opmærksom på at hjælpemidler oftest fremstilles til forskellige vægtklasser og det er altid en god idé at tjekke max. brugervægt på hjælpemidlet, før du tager det i brug.

 

Ramper giver mulighed for adgang mellem to niveauer

Ramper til at udligne niveauforskelle kan være transportable ramper, som kan tages med eller som nemt kan flyttes, hvis det kun er lejlighedsvis, der er behov for rampen. En rampe kan også være fastmonteret, de 0pbygges på stedet og bruges oftest ved et varigt behov for niveaufri adgang fx til hoveddøren.

De transportable ramper er fx:

 • sammenklappelige kørestolsramper
 • dørtrinsramper
 • foldbare ramper
 • teleskopramper
 • letvægtsramper

Der er nødvendigvis ikke forskel på indendørsramper og udendørsramper de fleste ramper kan anvendes såvel indendørs som udendørs.

De fastmonterede ramper er selvsagt beregnet til at forblive, hvor de er monteret, hvilket gør at man kan have behov for både en fastmonteret og transportabel rampe.

 

Vær opmærksom på reglerne for fastmonterede ramper, retningslinjer kan du finde i dansk bygningsreglement www. https://historisk.bygningsreglementet.dk/br10_04_id263/0/42

 

rehaps fungerer ligesom de kendte portaler for køb og salg. Men vi er specialister i hjælpemidler