Cykler og klapvogne

Cykling giver frihed – cykling giver motion

Og variationen af cykler er så bred, at stort set alle har mulighed for at komme ud på cyklen og få vind i håret.

Cyklen blev introduceret i slutningen af 1800-tallet og er siden da blevet et populært transportmiddel og et lige så populært redskab til sports- og fritidsaktiviteter.

Ordet cykel er for de fleste af os lig med et pedaldrevet køretøj, som består af en ramme med styr, saddel og to hjul med eger. Men der findes mange andre typer cykler, som falder uden for denne beskrivelse, nogle af dem kan du læse om her.

 

Ældrevenlige cykler

Ældrevenlige cykler er ikke en speciel slags cykler, det er cykler der har egenskaber og et design, som gør dem fx lettere at komme af og på, lettere at holde balancen på, lettere at træde rundt eller andet.

Et godt eksempel på en ældrevenlig cykel for mænd, der har svært ved at få benet med over tværstangen på en almindelig herrecykel - uden at tabe balancen er cykeltypen med lav indstigning. En type cykler som tidligere har haft prædikat af at være en damecykel, men modellen er bestemt ikke forbeholdt kvinder og derfor benævnes den ofte som en unisex model. Mange mænd vil med en cykel med lav indstigning få en mere sikker og tryk oplevelse, når de skal af og på cyklen. I mange tilfælde kan det endda være med til at forlænge cykellivet for mænd, at skifte den gænge herrecykel ud med en mere ældrevenlig cykel.

Cyklen bruges ofte som transportmiddel i forbindelse med, at der skal købes ind. Der er blot det, at det kan være tungt og skabe usikre situationer at have indkøbene placeret på cyklen. Har man indkøbene i en kurv på styret, påvirker det både cyklens styring og balance. En tungt lastet kurv på bagagebæreren kan også påvirke cyklens balance, overvej derfor i stedet at få monteret cykeltasker på hver side af baghjulet - til at fragte indkøb og lign. En ældrevenlig cykel er også en cykel, som er udstyret til at gøre cykelturen sikker!

En cykel med tre hjul kan være relevant at overveje, hvis du enten overvejer at stoppe med at cykle eller allerede har lagt den to hjulet på hylden. Læs om cykler med 3 hjul.

 

Cykling er en god og skånsom motionsform

Når det handler om at få motion, er cykling en af de mest skånsomme motionsformer overhovedet. Hvis en racercykel ikke lige er sagen, kan en ældrevenlig cykel eller en handicapcykel også sagtens bidrage til god motion.

At cykling er en skånsom motionsform ligger i, at når du træder i pedalerne og får pulsen op, gør du det helt uden at støde dine led mod et hårdt underlag, som man gør fx ved løb eller gang. Har du dårlige knæ eller lidt for mange kilo på sidebenene, er cykling en oplagt motionsform og det kan sagtens være på en cykel med el. En cykel med el giver naturligvis mindre motion end, når du træder i pedalerne uden hjælp, men lidt motion er altid bedre end ingen motion. Og hjælpen fra elmotoren kan netop være dét, der får dig i gang med motion.

Motion og cykling kan også sagtens foregå hjemme i stuen, på rehaps kan du købe gode brugte træningscykler og andre træningsredskaber til træningen i hjemmet.

 

Handicapcykler

Handicapcykler adskiller sig fra andre cykler, ved have et design som opfylder mange forskellige og specielle behov. Handicapcykler og seniorcykler kan have plads til flere personer, en cykelpilot eller medpassagerer, de kan have flere hjul, sæder med støtte og fastspænding og mulighed for at være med på cyklen uden at skulle deltage aktivt.

Handicapcykler er et hjælpemiddel der giver nærmest alle mulighed for at komme ud og opleve naturen på cykel, også selvom der skal lidt ekstra hjælp til.

”Cykling uden alder” er et eksempel på en forening af frivillige cykelpiloter, der inviterer ældre fra f.eks. plejehjem ud på tur i en rickshaw.

Handicapcykler specielt til børn er et hjælpemiddel, der udskiftes i takt med at barnet vokser, men også ændrede behov gør, at mange handicapcykler ender med at stå stille uden at blive brugt. rehaps arbejder på at alle hjælpemidler skal ud i cirkulation til de er slidt op og opfordre derfor til at sælge sin brugte handicapcykel  når den ikke skal bruges længere.

 

Skal cyklen drives af egne kræfter eller skal den være motordrevet?

Cykler med el giver medvind på cykelstien og en elcykel kan forlænge cykellivet. En cykel der er motordrevet, er et godt hjælpemiddel til at bevare muligheden for forsat at cykel trods udfordringer med fysikken. Har du sat den almindelige cykel væk, fordi du har knæ-eller hofteproblemer, døjer med vejrtrækningen eller dine kræfter ikke længere er, hvad de har været, er en elcykel et hjælpemiddel, der kan give dig muligheden for igen at komme ud i det fri og få rørt kroppen i den dosis, du kan holde til.

På de større handicapcykler til flere personer er det nærmest et must at have elmotor på cyklen for, at kunne komme omkring med den.

Det kræver lidt øvelse at lære at køre sikkert på en eldreven cykel. For det første er elcykler tungere end almindelige cykler, typisk vejer de mellem 20-25 kg, batteri og hjælpemotor giver de ekstra kilo. For det anden kræver den højere hastighed ekstra opmærksomhed på både egen kørsel og på medtrafikanterne, som nemt kan blive snydt af den højere hastighed, du kører med.

En elcykel er ikke ensbetydende med, at du slipper helt for motion. Elcykler har alle en indbygget sensor, der registrerer om du træder i pedalerne, og motoren giver dig kun hjælp, når du træder i pedalerne. Hvis en cykel kører med motor uden du træder i pedalerne skal den kategoriseres som en knallert, og så kommer der helt andre regler i spil for anvendelse.

På de eldrevne cykler kan du selv vælge, hvor meget hjælp du vil have til at træde i pedalerne. Skal du op ad bakke kan du vælge at få max. hjælp og så justere hjælpen ned, når du kører på lige vej. På den måde kan du også selv justere, hvor meget af din egen kraft, der skal lægges i cykelturen. Husk cykling er sundt for krop og sjæl og kan være med til at nedsætte risikoen for livsstilssygdomme. Elcykler finder du i de to underkategorier 2 og 3 hjulede cykler og tandem og parcykler alt efter, om cyklen er til 1 eller flere personer.

 

Er der forskel på elcykler?

Der er forskel på elcykler, en af forskellene er, hvor den eldrevne motor sidder. Den kan sidde på forhjulet (frontmotor), i midten (centermotor) eller på baghjulet.

En elcykel med motoren placeret på forhjulet giver en lidt knallertlignende oplevelse med en følelse af, at cyklen trækkes fremad. Omvendt giver det en fornemmelse af, at blive skubbet frem når motoren er placeret på baghjulet.

En centermonteret elmotor sidder i krankboksen, det er den stærkeste type motor og den central placering gør, at vægten fordeles mere lige på cyklen. Den centermonterede elmotor har også den fordel at drivkraften ligger i pedalerne, det giver en god og stabil køreoplevelse og er væsentlig anderledes at køre med end cyklerne med forhjuls- og baghjuls-placerede motorer. Inden du investerer i en motordrevet cykel, er det værd at afprøve et par modeller og finde den type, der passer bedst til dig og din kørsel.

 

Er der forskel på batterierne til en elcykel?

Elmotoren på en elcykel drives af et genopladeligt batteri, som kan være placeret forskellige steder på cyklen. Tidligere var det mest almindeligt at batteriet var placeret under bagagebæreren men nu er der en tendens til at batteriet placeret mere centralt på stellet.

Der er forskel på, hvor meget hjælp en elcykel yder, dvs. hjælper til med at drive cyklen frem. Cyklens ydeevne afhænger af elmotorens effekt, som måles i Watt (W). Det vil være i brugsanvisningen, du finder oplysninger om cyklens ydeevne.

I Danmark er der et max. på 250W for, hvor meget motoreffekten må være, vælg altid en cykel med høj motoreffekt, hvis du skal køre i bakket terræn.

De bedste genopladelige batterier er af typen Li-ion (Litium-ion) eller LiPo (Litium-polymer). Begge typer lader hurtigt og de tåler at blive sjatladet. Du kan forlænge levetiden på batteriet ved aldrig at køre det helt fladet/tomt. En god vane er at lade batteriet efter hver cykeltur.

 

Hvor langt du kommer på et fuldt opladet batteri afhænger af mange ting bl.a. dæktrykket, hvilket terræn du kører i – er det fladt eller kuperet, med hvilken hastighed du kører med, vindforholdene, din kropsvægt, batteriets alder og ikke mindst, hvor meget hjælp (hvilke mode du kører i) du får fra cyklen til at træde i pedalerne.

Rækkevidden for et fuldt opladet batteri spænder typisk fra 40 km. og op til max. 150 km alt efter, hvor stort et batteri du har på cyklen.

Et godt råd er altid at købe et batteri med høj kapacitet, for det viser sig ofte at rækkevidden ikke helt holder stik med leverandørens angivelser.

Læs om valg af batteri til din elcykel på forbrugerrådet Tænk

 

Hvor hurtigt må en elcykel køre?

En almindelig elcykel må max. køre 25km/t, men der findes en nyere type elcykel, som må køre op til 45km/t. Den højere hastig stiller også nogle andre krav til cyklisten fx er det lovpligtigt at køre med cykelhjelm, er du under 18 år og over 15 år skal du have knallertkørekort eller kørekort til bil og du må hverken have barnestol eller cykelanhænger på cyklen.

 

Vedligeholdelse af en elcykel

  • Kør altid med korrekt dæktryk
  • Sørg for at kæden er smurt
  • Juster bremsekabler og gearkabler

Kan du ikke selv klare ovenstående ting, er det en god idé at lade en cykelhandler stå for service på din elcykel.

 

Kan jeg få tilskud til en handicapcykel med el?

Handicapcykler hører til i gruppen af forbrugsgoder, du kan søge om tilskud til, hvis du har et varigt fysisk eller psykisk handicap eller en funktionsnedsættelse. Handicapcyklen skal kunne lette dig i din hverdag i væsentlig grad og/eller cyklen skal være nødvendig for du kan passe dit arbejde.

Det er din kommune, der skal bevilge tilskuddet til en handicapcykel.  På kommunens hjemmeside finder du ansøgningsskema, som skal indsendes, hvorefter de vil tage stilling til, om du er berettiget til tilskud.

Får du bevilliget tilskuddet har du mulighed for at købe en brugt handicapcykel, og på den måde får du ofte ”mere” cykel for pengene. Tjek rehaps før du køber nyt! 

Du kan læse mere om tilskud til handicapcykler på borger.dk

 

Klapvogne med 3 og 4 hjul

I underkategorien klapvogne og joggere finder du specialklapvogne til børn, unge og voksne. Det er 3 hjulede og de 4 hjulede modeller, som er multijusterbare og kan tilpasses individuelt. Klapvognene og joggere til større børn og voksne ligner typisk ikke et hjælpemiddel men blot en klapvogn eller løbevogn i større størrelse med ekstraudstyr.

Når du skal vælge model, er det vigtigt også at have føreren af vognen med i vurderingen. Vognen skal være nem og behagelig at have med at gøre og den skal kunne tilpasses førerens højde, så man kan undgå dårlige arbejdsstillinger.

Køreposer, regnslag og anden praktisk beklæding til turen på cykel eller i et andet åbent tranpsortmiddel finder du i kategorien tøj og hovedbeklædning