El-kørestole

En elektrisk kørestol giver frihed og selvstændighed til mange mennesker, som ellers ville være afhængige af andres hjælp for at komme omkring.

På rehaps er det fortrinsvis el-kørestole til brugere med et midlertidigt eller situationsbestemt behov, der handles. De avancerede modeller, som er tilpasset individuelt til brugere med et varigt behov, bevilliges via kommunen.

En elektrisk kørestol er et hjælpemiddel, der kan kompensere for en kort gangdistance. Den kan give dig frihed til at komme rundt i på egen hånd i nærområdet.

Udvalget af elektriske kørestole er forskelligartet. Nogle modeller er mere fleksible end andre, og nogle rummer nye teknologier som fjernstyring via app’s, og indbyggede kommunikationsanlæg.

Dine behov og den tiltænkte anvendelse af el-kørestolen er parametre, som kan guide dig på vej, når du skal finde frem til den rette stol.

 

Overvej følgende - når du skal købe en elektrisk kørestol, der primært skal benyttes indendørs:

 • Størrelsen på stolen: skal passe til de indendørs omgivelser
 • Størrelsen på hjulene: små hjul er ganske velegnet til indendørs kørsel samt udendørs på plane belægninger, fortove, asfalterede stier osv.
 • Venderadius: en lille venderadius gør stolen nemmere at manøvrere rundt med indendørs

 

Er det primært en el-kørestol til udendørs brug, er det nogle andre ting, du skal lægge vægt på ved kørestolen.

Det handler først og fremmest om at finde en el-kørestol med køreegenskaber, der er tilpasset kørsel udendørs i ujævnt terræn.

Overvej:

 • Trækkraft
 • Hjulstørrelse
 • Affjedring, støddæmpere
 • Rækkevidde, dvs. hvor langt kan den køre på en opladning.

 

Har du ofte behov for at have el-kørestolen med på tur eller ferie - i bil, fly, bus o.lign. er det værd at købe en model, der er nem at pakke sammen, og hvor hver enkeltdel ikke har for høj vægt.

Der findes et pænt udvalg af små sammenklappelige elektriske kørestole, som både er nemme at have med på rejsen og som qua deres størrelse og design er velegnet til kørsel, hvor pladsen er begrænset fx i  supermarkeder, hoteller, restauranter osv.

 

Når du vælger el-kørestol er det også værd at overveje, hvilke krav du har til komfort og justeringsmuligheder.

 • Justerbar højde? Sædehøjde har betydning for, om det er let eller svært at komme af og på
 • Justerbar bredde mellem armlæn? Det kan fx være praktisk, når der om vinteren skal være plads til, at du har overtøj på eller benytter en kørepose.
 • Rygdelen: skal den kunne vinkles?
 • Fodstøtter og antitippere: kan de justeres?
 • Er der mulighed for plads til indkøb?

Med en god siddepude kan du øge siddekomforten i kørestolen. Siddekomforten er vigtigt, hvis det er en kørestol, du skal bruge i længere tid ad gangen.

*Antitip forebygger, at stolen tipper bagover.

 

Hvad koster en elektrisk kørestol?

Prisen på en elektrisk kørestol spænder lige så bredt som antallet af typer og modeller. Det er som oftest de mindre modeller, der er knap så avancerede, som udbydes til salg til privatkunder. De specialiserede og højteknologiske modeller sælges fortrinsvis til kommunerne.

Ønsker du selv at købe en elektrisk kørestol måske som alternativ til en el-scooter, skal du forvente priser, der er meget lig dem, du finder på de mindre el-scootere.

En brugt el-kørestol kan være et godt og billigere køb frem for at investere i en ny. På rehaps.dk finder du et skiftende udvalg af brugte og små el-scootere.

Et alternativ til at købe en ny eller en brugt el-kørestol kan være at leje én. Kender du på forhånd dit behov og ved du fx, at det er for en kortere periode, du har behov for kørestolen, så kan det være værd at undersøge priser og muligheder for at leje en elektrisk kørestol i det område du bor.

Du kan både købe og sælge nye og brugte elektriske kørestole på rehaps.dk

Opret din første annonce her

 

Hvor hurtigt må en el-kørestol køre?

Ifølge færdselslovens bestemmelser kategoriseres en elektrisk kørestol som et motordrevet køretøj.

Kørestolens max hastighed bestemmer, om du skal benytte fortov eller cykelsti. Kører du med ganghastighed (max 6 km), må du benytte fortov, og du betragtes herved som gående.

Kan stolen derimod køre hurtigere (max. 15 km), er du henvist til cykelstien, og du skal følge reglerne for cyklister.

Du finder hele regelsættet på færdselsstyrelsen hjemmeside.

*Du skal ikke have kørekort for at køre i en el-kørestol.

 

Hvor langt kan en el-kørestol køre på en opladning?

Rækkevidden på en elektrisk kørestol er forskellige fra model til model. Der findes modeller, som kan køre helt op til 50-55 km på en opladning, mens mange af de små sammenklappelige modeller kører væsentligt kortere på en opladning - forvent mellem 15-25 km.

Det er som regel ikke et problem, at de små elektriske kørestole kører kort på en opladning. For det første benyttes de oftest til kortere ture, og for det anden kan den oplades på turen - fx mens der nydes en god frokost.

 

Inspiration til naturoplevelser i kørestol

Søger du inspiration til naturoplevelser, der er tilgængelig for kørestol og rollator, finder du på Naturstyrelsens hjemmeside en oversigt over 63 lettilgængelige faciliteter – find oversigten her