3- og 4-hjulede el-scootere

Udvalget af 3 og 4 hjulede el-scootere er stort og mangeartet, derfor er det vigtigt, at du overvejer dine behov og forventninger, inden du vælger model og størrelse.

Nogle af de overvejelser du kan gøre dig, før du investerer i en ny eller en brugt elscooter er:

  • Dit kørselsbehov som har betydning for, hvor langt din el-scooter skal kunne køre på en opladning.

Skal du kun rundt i nærmiljøet eller har du ærinder længere væk? En rækkevidde på 20-40 kilometer på en opladning er det du kan forvente for en almindelig standardmodel. Vind, terræn, udetemperatur, din vægt og dit køremønster har betydning for, hvor meget strøm din el-scooter bruger ved kørsel.

Hvilket terræn skal du overvejende køre i og hvordan er underlaget – er det asfalt, skovstier eller markveje?  Det har betydning specielt i forhold til hjulstørrelse, dæk og affjedring. Skråt underlag og stejle stigninger kræver motorkraft, så hvis du bor et sted med mange bakker, eller hvis du skal kunne køre op ad ramper med en vis stigning fx fra en parkeringskælder og lign., skal du vælge en el-scooter med motorkraft nok (watt) til at klare opgaven.

  • Har du brug for at tage el-scooteren med i bilen eller med på rejser?  Så er det en af de små sammenklappelige modeller, du skal se efter.

Skal du have din el-scooter med på flyrejse, skal du være opmærksom på, at flyselskabet skal orienteres, om at du skal have en el-scooter med samt have oplyst typen af batterierne.

Ved afrejse afmonteres batterierne og tages med ind i kabinen. Vær også opmærksom på at det kræver et certifikat på batterierne (der dokumenterer typen), når du skal have dem med i kabinen.

  • 3 eller 4 hjul er også en af de overvejelser, mange gør sig inden de køber en el-scooter. Læs om fordele og ulemper ved de to typer nedenfor. 

 

*Viste du at der findes 2 personers el-scootere eller dobbelt el-scooter, som de også kaldes. Sæderne er enten placeret i forlængelse eller ved siden af hinanden. En dobbelt scooter er en god mulighed for personer fx med nedsat syn for at kunne køre med hjælp fra en chauffør.

 

El-scooter 3 hjul

En 3 hjulet el-scooter er lettere i styringen end dem med 4 hjul, det kræver færre armkræfter og så er den nemmere at manøvrere rundt med. Skal du køre steder med smalle passager og andre steder med trang plads, er en 3 hjulet el-scooter mest egnet. De 3 hjulede modeller har bedre benplads -med kun et hjul i midten, er der god plads på hver side af hjulet.

En ulempe ved de 3 hjulede el-scootere er, at de kan føles mere ustabile specielt, når der drejes med høj hastighed.

El-scooter 4 hjul

4 hjul er mere stabile end 3, det kan mærkes på de lange lige stræk og i svingene, men også hvis du støtter dig til scooteren ved ind- og udstigning.

Ulempen ved de 4 hjulede modeller er, at de kræver flere armkræfter at styre og dreje og de har større vendediameter. Benpladsen er mere begrænset end på de trehjulede, da benene skal holdes indenfor de to forhjul.

Skal en el-scooter forsikres?

En el-scooter sidestilles med en cykel og er derfor normalvis dækkes af din indboforsikring.  Men det er altid en god idé at tjekke med forsikringen, at det også forholder sig således.

 

Generel information om kørsel på el-scooter

  • Det kræver ikke kørekort at køre på en el-scooter
  • Tilladte maksimale hastighed er 15km/t
  • Køres der 6 km/t eller langsommere må der køres på fortove, i shoppingcentre, gangstier og andre steder forbeholdt gående.
  • Køres der hurtigere end 6 km/t gælder reglerne for cyklister.
  • Det er ikke påbudt at køre med cykelhjelm eller sikkerhedssele
  • Der skal kun køres med lys i lygtetændingstiden
  • Elscootere må tages med i S-tog

 

Det er altid en god idé at beskytte sin el-scooter mod vind og vejr, når den ikke er i brug. Har du ikke mulighed for at parkere den under halvtag eller i parkeringskælder, findes der forskellige løsninger til overdækning. De mest simple løsninger til overdækning er overtræk og presenninger og de mere avancerede er forskellige typer af scootergarager og foldegarager.

 

Køb din el-scooter brugt på rehaps og få mere for pengene…