Synshjælpemidler

Synshjælpemidler dækker over mange forskellige typer af hjælpemidler fra simple genstande til avanceret specialoptik, forstørrelsesapparater, apparater til afspilning af lyd og meget andet.

Synshjælpemidler kan kompensere for en nedsat synsfunktion og give mennesker med nedsat syn bedre mulighed for at have en mere selvstændig hverdag, hjemme, på arbejdet eller på en uddannelse.

 

Simple synshjælpemidler kan gøre dig selvhjulpen

Det er primært synshjælpemidler, der kan forstørre og som kan afgive lyd, der gør at mennesker med synshandicap kan bevare læsefærdigheden. Men lys er også af stor betydning, når du har en synsnedsættelse. Ofte er det en kombination af flere synshjælpemidler, der skal til for at kompensere for et nedsat syn.

Simple synshjælpemidler kan afhjælpe mange af de udfordringer, svagsynede oplever i hverdagen. Det kan være en lup, en køkkenvægt med tale, eller en farvetester. Hjælpemidler der ikke koster alverden men som kan gøre, at du kan klare dig uden hjælp fra andre.

Køkkenvægt med tale kan du læse om i kategorien husholdning

En farvetester er et lille apparat som ganske enkelt holdes ind mod den genstand, du ønsker at kende farven på og med et tryk på knappen, får du farven læst op. Lupper finder du en beskrivelse af lidt længere nede på siden.

Har du som svagsynet behov for råd om synshjælpemiddel ligger der i flere byer synscentraler. Her kan du få rådgivning og økonomisk støtte til synshjælpemidler, du kan også søge din kommune om bevilling af synshjælpemidler.

Vil du selv købe dine hjælpemidler, er det også en mulighed for det, der findes en del forhandlere af synshjælpemidler. Du finder dem nemmest på nettet eller ved at gå ind på Socialstyrelsens hjælpemiddelbase

 

Vælg en lup der dækker dine behov

Mens nogle foretrækker en almindelige lup med lys, kan en elektronisk lup være løsningen for andre.

Lupper med lys og luplamper findes i mange varianter og er du i markedet efter et af den type produkter - er der god grund til at undersøge markedet godt, for at finde frem til den lup, der dækker dit behovet bedst.

En lup med lys er typisk håndholdt og nem at tage med sig, hvorimod luplamper er stationære og står enten på et bord eller på gulvet. For såvel lupper med lys som luplamper gælder, at du kigger ned gennem luppen på teksten, som samtidig lyses op af lyset.

 

Sådan fungerer en elektronisk lup

Elektroniske lupper fungerer lidt anderledes. Du holder luppen hen over den tekst, du ønsker forstørret og teksten vises i stor størrelse på en skærm.

Forstørrelsesgrad og lys kan indstilles efter behov og på mange af modellerne kan du også indstille farverne på skærmen. Nogle finder den elektroniske lups funktion mere behagelige for øjnene end en almindelig lup. Og for de fleste elektroniske lupper gælder, at du kan opnå en større forstørrelse end ved brug af en almindelig lup, som også kaldet en optisk lup.

Ligesom med de almindelige lupper kan du få elektroniske lupper som stationære til at have stående fast i hjemmet, eller som små og lette modeller der at tages med i tasken.

Mobiltelefoner og fastnettelefoner kan du få med store taster med tydelig skrift og med stort display, se mulighederne her

 

Spejle med forstørrelse

De fleste af os får ”gammelmandssyn” med alderen, og får før eller siden brug for læsebriller. Øjnene mister deres evne til at stille skarpt på kortere afstande, og man skal have avisen ud i strakt arm for se den tydeligt. Når den tid melder sig, kan du få stor glæde af et simpelt synshjælpemiddel: et spejl med forstørrelse. Det er dog ikke kun noget svagsynede kan have stor glæde, det er også til stor glæde for mennesker med blot en let synsnedsættelse.

Forstørrelsesspejl kan købes med forskellige grader af forstørrelse, og mange spejle med forstørrelse har desuden justerbart lys. 

Andre nyttige synshjælpemidler til personlig pleje finder du i kategorien krop og pleje

 

Daisy-afspiller 

Daisy-afspilleren bruges til af få oplæst CD’er i Daisy-format hvilket betyder, at teksten er struktureret på en måde, som gør det muligt at navigere i teksten. Du kan søge efter afsnit og kapitler og afspilleren kan huske, hvor i bogen de er kommet til. Til Daisy-afspilleren kan bestilles lydbøger på CD, eller du kan hente lydbøgerne digitalt via en smartphone eller en Daisyafspiller med netværksforbindelse.

En god stol til at sidde i når du lytter til lydbøger finder du i kategorien hvilestole og skamler

Nota – Nationalbibliotek for mennesker med læsevanskeligheder, som har lydbøger i Daisy-format, finder du her

Øjenkrogen er en podcast fra Dansk Blindesamfund, og du kan lytte til den på din foretrukne podcast-app på din smartphone.

 

Talende ure findes med og uden urskive

Et talende ur er et ur, der fungerer ved at tiden og eventuelt ugedagen siges højt - ved et tryk på en knap på siden af uret. 

Kvaliteten af den stemme der taler, kan variere fra model til model, det derfor godt at afprøve uret inden køb og finde frem til en stemme der findes behagelig. De talende armbåndsure har en almindelig urskrive typisk med store tydelige tal.

De talende ure finder du også som lommeure og ure til at hænge om halsen, ure uden skive men blot med en knap, der ved tryk kan annoncere det aktuelle klokkeslæt. Holdes knappen nede annonceres dag, dato samt måned.

Kalender-ure med tale finder du beskrivelse af i kategorien kalendere og påmindelsessystemer

 

Her forhandles talende ure

Talende ure forhandles i begrænset omfang hos urmagere. I stedet skal du finde frem til forhandlere af synshjælpemidler, de har helt klart det største udvalg. Forhandlere af synshjælpemidler finder du nemmest på nettet, og mange af dem ikke har fysiske butikker men kun en webshop. Ulempen ved at købe et talende ur på nettet er selvfølgelig, at man ikke kan afprøve det før køb, og det kan være svært selv at finde frem til den model, der passer bedst til ens behov.

Er det et ur med sporingsmulighed – dvs. GPS du søger, er det kategorien overvågningssystemer du skal kigge i.

 

Hvordan fungerer et læseapparat?

Et oplæsningshjælpemiddel kaldes et læseapparat eller et CCTV.

Et CCTV er et læseapparat, der er designet til svagtseende som har brug for forstørrelses og kan bruges når du skal læse en tekst, et brev, avisen, se billeder osv.

CCTV’et fungerer nærmest som en slags overheadprojektor, noget som mange af os kender fra før i tiden. Du lægger den tekst, der skal forstørres under skærmen og den bliver så vist forstørret på en skærm, som er placeret foran dig.

Et CCTV er et stationært synshjælpemiddel, er det derimod en bærbar læseenhed du søger er det en elektronisk lup eller en læsetablet du skal se efter. De er begge i en størrelse, som gør det muligt at tage den med sig, og du kan bruge den fx til at læse prismærker, køreplaner, menukort, varedeklarationer osv. Elektronisk lup går også under betegnelsen videolup.

 

Forstørrelsesprogrammer og tilbehør til computeren

Der findes forskellige forstørrelsesprogrammer, som gør det nemmere for dig at se og bruge din computer.

Et populært forstørrelsesprogram er ZoomText, det forstørrer hele skærmbilledet og giver dig en masse muligheder for forskellige visuelle forbedringer – direkte på din computer. ZoomText magnifier er et program, du installerer på din computer, hvorefter du er kørende med forstørret tekst på skærmen.

 

Tastatur med stor skrift – svagsynstastatur

Et tastatur med stor skrift er et synshjælpemiddel, som gør det muligt fortsat at bruge computeren, selvom det kniber med synet.

Tastaturerne har samme størrelse taster som på de almindelige tastaturer. Det er kun ikoner, bogstaver og tal som er forstørret. Tastaturerne kan købes med forskellige farvekombinationer - sort skrift på hvid baggrund, hvid skrift på sort baggrund, gul skrift på sort baggrund eller sort skrift på gul baggrund.

Vælger du et tastatur med baggrundsbelyste taster, får du langt mere kontrast og det bliver nemmere at arbejde i aftentimerne og i mindre belyste rum.

 

Find en god stol til computerarbejde på rehaps

Computerarbejde kræver en god stol, der kan indstilles. På rehaps er der jævnligt brugte kontorstole til salg, du finder dem i kategorien Aktivitets-og arbejdsstole

Et sidste nyttigt synshjælpemiddel der skal nævnes, er fjernbetjeninger med stor skrift og store knapper. Du kan vælge imellem forskellige modeller fra de helt enkelte udgaver med kun 2 knapper til justering af lydstyrker og kanalvalg til modeller med flere knapper og betjeningsmuligheder.