Hvilestole og skamler

Intet er bedre end en komfortabel lænestol, der opfylder de behov, man end måtte have.

Lænestole fremstillet til at opfylde behov som hjælp til at rejse sig eller elektrisk betjent justering af siddestillingen går under navne som seniorstol, hvilestol og otiumstol. Alle er stoletyper, som er fremstillet med egenskaber, der gør dem til egnede lænestole for seniorer.

Med tanke på de ovennævnte seniorstole tænker mange nok på et ikke så stilfuldt lænestolsdesign, men det er heldigvis fortid. Du finder nemt seniorstole i både stilfuldt og æstetisk design med egenskaber, der gør dem til ældrevenlige.

 

Hvilken hvilestol skal jeg vælge?

En seniorstol er en lænestol, hvilestole der kan have forskellige manuelle eller elektrisk betjente funktioner, og de kan være mere eller mindre simple at betjene.

Når du skal anskaffe en hvilestol til dig selv eller til en pårørende, er det altid en god idé at liste de behov op, stolen skal opfylde, inden du starter din søgen.

De mest almindelige funktioner der kan vælges til en hvile lænestol er;

  • Indbygget skammel
  • Elektrisk sædeløft - liftfunktion
  • Elektrisk ryglæn

 

En seniorstol med sædeløft er en hvilestol, hvor sædedelen kan løfte sig separat. Sædeløft kan enten være manuelt eller elektrisk betjent.

Sædeløft fungerer ved, at stolens sædedel bevæger sig skråt op enten ved at trykke på en fjernbetjening eller ved at trække i et greb på siden af stolen. Sædets skrå position gør, at vinklen mellem lår og knæhase åbner sig, hvilket betyder, at du ikke skal bruge lige så mange kræfter på at rejse dig som fra fladt siddende.

De elektrisk betjente hvileststole kan fungere forskelligt alt efter antallet af motorer den er udstyret med. Vælger du en stol med 1 motor og flere funktioner betyder det, at funktionerne betjenes samtidig, det vil sige, at når ryglænet køres tilbage hæver fodskammel sig og omvendt.

Vælger du en seniorstol med 2 eller flere motorer, får du en stol, hvor funktionerne betjenes uafhængigt af hinanden, dvs. hver funktion har sin egen motor og egen knap på fjernbetjeningen.

Hvilestole med flere funktioner styret af en motor er mere simple at betjene, hvilket kan være en fordel for nogle mennesker.

På rehaps finder du et bredt udvalg af brugte Fastrup, Hornbæk, Himolla og andre typer hvileststole til salg.

Tjek rehaps.dk før du køber nyt.

Vil du sælge en brugt seniorstol/ hvilestol kan du oprette din annonce her

 

Stolens højde

En stols højde hænger sammen med, hvor mange kræfter man skal bruge for at rejse dig. Vi kender nok alle situationen, hvor man har sat sig godt til rette i en lav og blød lænestol og fortryder valget af stol, når man skal op igen!

En seniorstol har som udgangspunkt sin fordel ved, at den har en højde, så det er let at rejse sig fra den.

Stolen højde er rigtig, når du siddende i stolen kan nå gulvet med hele fodsålen og samtidig med kan få en flad hånd ind mellem benet og sædets forkant.

 

Sædets dybde

Det er vigtigt ikke at købe en stol, der er for dyb. Den rette dybde sikrer dels, at du kan opnå støtte af hele ryggen samt undgå at stolens sædekant støder mod knæhasen.

Er sædet på stolen for dybt og støder sædekanten mod knæhasen glider du nemmere frem i stolen, og du opnår kun støtte af den øverste del af ryggen.

Vælger du en stol, hvor ryglænet kan justeres bagud, kan det være nødvendigt med en nakkepude for at opnå støtte af nakken.

 

Stolens materiale

Det kan også være væsentligt at overveje, hvilket materiale stolen skal være betrukket med. Nogle materialer er varme og ikke svedtransporterende, så der skabes fugt.

Glatte overflader kan være fint, hvis der er behov for at kunne aftørre stolen men en ulempe, hvis man har tendens til at glide frem i stolen. Omvendt hvis overfladen er ru, skal du være opmærksom på, at det kan være vanskeligere at komme helt tilbage i sædet, da betrækket kan gøre modstand.

 

Den gode siddestilling

Du opnår en god ergonomisk siddestilling når du sidder med rank ryg og begge fødder placeret fladt på gulvet. Men i hvile- og otiumstole sidder man sjældent ret op og ned, her handler det mere om at finde komfort gennem støtte og funktioner, men også det at sidde i stolen med en ligelig vægtfordeling på bækkenet samt huske at variere siddestilling.

 

Fodskammler

Køber du en hvilestol eller en otiumstol uden indbygget fodskammel, kan en løs fodskammel være med til at forbedre siddeoplevelsen og øge komforten. 

Vælg altid en fodskammel der har nogenlunde samme højde som stolens sæde og er så stor i fladen, at den støtter benene helt op til knæleddet. På den måde undgår du overstrækning af knæleddet.

Ud over at øge komforten er brug af fodskammel også med til at øge blodcirkulationen.