Syns- og hørehjælpemidler

Hjælpemidler til nedsat syn er mange forskellige typer af hjælpemidler lige fra håndholdte lupper, læselamper og køkkenudstyr med tale - til den avancerede specialoptik. 

Briller og kontaktlinser er noget, som de fleste af os før eller siden stifter bekendtskab med. Mange af os kender også til kikkerter, lupper og lupbriller, som for nogles vedkomne bruges som arbejdsredskab ved præcisionsarbejde og for andre som hjælpemiddel ved permanent nedsat syn. 

 

Simple hjælpemidler til nedsat syn

Til de mere simple synshjælpemidler hører læselup, som findes i mange varianter, størrelser, forstørrelsesgrader og med og uden lys. Se lupper og forstørrelsesglas til salg på rehaps, klik her

Når du skal vælge læselup overvej da, hvor og til hvad luppen skal anvendes,

 • Uden for hjemmet til at læse prismærker, køreplaner mm.
 • At have begge hænder fri, når du anvender luppen fx hvis du syr eller strikker.
 • I hjemmet til læsning
 • Indbygget lys i luppen, så du er mindre afhængig af lysforholdene i omgivelserne.

 

En standlup eller en bordlup er en læselup 

som er monteret på en stander, som holder linsen så den kan indstilles til den optimale afstand til underlaget. Med en standlup eller en bordlup slipper du for selv at holde luppen.

En bloklup er en læselup, der ligger direkte oven på det, du skal se eller læse fx avisen. Blokluppen er specielt velegnet til nærstudie af fx billeder og frimærker. 

Med en bloklup har du hænderne fri og den er et godt valg, hvis du ryster på hænderne eller har nedsat muskelkraft. Blokluppe kan du købe i forskellige størrelser og udformninger og med forskellige forstørrelsesgrader.

Digital lup 

En digital lup er en lup, hvor linsen er erstattet af en skærm, som du fx kender det fra en smartphone og en tablet. Fordelene ved de digitale lupper er, at du kan indstille forstørrelsesgrad og ændre på kontrast og farver. De elektroniske lupper er batteridrevne.

 

En lup der dur til hobbyarbejde

Syluppen, er en lup, der hænger i en snor om halsen og støtter sig mod brystet, hvilket gør at du har begge hænder fri til den aktivitet, du skal udføre. Sylupper kan du ligesom de øvrige lupper vælge i forskellige størrelser, forstørrelsesgrader og med og uden lys i. Nogle modeller har et indbygget felt med ekstra høj forstørrelse, så du kan se detaljer fx ved trådning af en nål. 

Til præcisionsarbejde er lupbriller og forstørrelsesglas udformet som pandelupper velegnet. Lupbriller bæres som almindelige briller og pandelupper monteres om hovedet.

Produkter til svagtseende er mange og til de mere specialiserede hjælpemidler hører de elektroniske briller, natbriller og andet elektronisk synshjælp.

 

Lys er alfa omega, hvis du har nedsat syn

Behovet for lys varierer fra person til person men ikke mindst er lys et vigtigt hjælpemiddel for svagtseende. Se brugte læselamper til salg på rehaps.

3 gode råd til læselys:

 • En god læselampe skal være fleksibel med en vis bevægelighed, så den kan justeres.
 • Dit læselys bør ikke være det eneste lys i rummet, hvor du læser - da det giver skarpe kontraster, hvilket ikke er godt for øjnene.
 • Er du højrehåndet bør du placere lampen på din venstre side – og modsat så du ikke skygger for lyset.

 

Hjælp i køkkenet

Er dit syn nedsat og har du svært ved at klare opgaverne i køkkenet, findes der en række hjælpemidler, som kan være til hjælp: Se hjælpemidler til køkkenet.

 • Køkkenvægte med tale
 • Indikatorer der angiver, når en væske koger
 • Målere af rumfang
 • Ure med store tal og/eller taktil afmærkning
 • Termometre med tale
 • Skærekasser og skæregreb, der holder på det der skal udskæres eller har riller, som angiver hvor kniven skal skære.

 

Udvalget af hjælpemidler på rehaps.dk ændrer sig hele tiden - tjek rehaps før du køber nyt!