Tale, læse og skrive

Herunder kan du blandt andet læse om hjælpemidler, der kan støtte og kompensere ved talebesvær og vanskeligheder med at læse og skrive.

Tale

Der kan være mange årsager til talebesvær og det kan opstå akut eller udvikle sig over tid i takt med et sygdomsforløb skrider frem.

Talebesvær er fx utydelig tale men kan også være dårlig stemmekvalitet eller nedsat stemmestyrke.

Typer af hjælpemidler der kan lette hverdagen, hvis man har talebesvær er fx:

  • En stemmeforstærker som er en lille mikrofon du enten kan have på hovedet eller hængende om halsen samt en højtaler, du typisk bærer i en rem/bælte om hofterne.
  • Talemaskiner og kommunikationstablets er forskellige typer af små teknologiske enheder, hvorfra der kan kommunikeres på forskellig vis.

Derudover findes en del apps og programmer til tablets og computer, som kan træne og kompensere for visse talevanskeligheder, fx apps med ordforudsigelse, træning af ord eller kommunikation via billeder.

Hvilken type hjælpemidler du kan have glæde af – afhænger helt af, hvilken type af talebesvær du har.

 

Skrive

Hjælpemidler til at skrive og tegne er fx skrivepenne tilpasset forskellige behov med øget vægt, ergonomisk greb eller specielle udformninger.

Men det er også udstyr til punktskrift fx punktdisplay og notatapparater med punktdisplay.

 

Læse

Har du brug for hjælp til at læse underteksterne på dit tv, findes der apparater, der kan hjælpe dig med det.  

Og du kan få apparater der omsætter trykt tekst til lyd ved af affotografere teksten og oplæse den med talesynteser - også kaldet læsemaskiner. Læsemaskiner kan udover oplæsningsfunktionen også have en funktion til forstørrelse af teksten – så du kan vælge imellem at læse teksten og få den oplæst. 

Køb et brugt læseapparat på rehaps, se udvalget her

 

Teknologien spiller en stor rolle inden for omdannelse af trykt tekst til syntetisk tale og der findes en hel del programmer og apps, som du kan anvende på din computer, tablet og telefon.

 

Optagelse og afspilning af lyd

Daisy-afspillere er et format, hvor man kan navigere efter indholdsfortegnelse, bladre, indsætte bogmærker og gå frem og tilbage i teksten. 

Daisy-afspillere anvendes bl.a. af svagtseende og du kan købe en Daisy-afspiller som en fysisk afspiller eller du kan hente den som app til din tablet eller smartphone. 

Daisy-afspillerne kan fås med en meget enkel betjening med store knapper. Men der findes også mere avancerede modeller af Daisy-afspillere, som kan afspille andet end Daisy-lydbøger fx dine cd’er.

 

Når synet svigter kan det være smart at have en lydoptager, så man fx kan indtale indkøbssedlen, aftaler og andet der skal huskes. De fleste smartphones har en lydoptager-funktion der i mange tilfælde kan bruges.

 

Bogstøtter og læsestativer

Bogstøtter og læsestativer er praktiske ikke mindst hvis man er sengeliggende. 

Bogstøtter kan købes i mange forskellige designs og udformninger, fra enkle træstativer til bløde puder og flot designede stativer. Se fx efter:

  • En læsepude med krøyerkugler, den er meget fleksible og egner sig fx godt til at have liggende i skødet, når du sidder en stol og læser.
  • Et læsestativ til at holde tykke bøger
  • En dokumentholder/opskriftholder, bordstående eller på en indstillelig arm.
  • Læsestativ på gulvstander
  • Læseplade til at holde bøger i skrå nedadrettet stilling

 

Nye brugere til brugte hjælpemidler - Tjek rehaps før du anskaffer nyt