Brugen af teknologiske hjælpemidler som fx GPS-overvågning af demente er et etiske dilemma, der har været diskuteret i årevis. På den ene side handler det om retten til privatliv, og på den anden side at sikre demente borgere mod farlige situationer som fx at blive væk.

Når man tilvælger overvågning, er det altid vigtigt at holde sig for øje, at overvågningen sker for at sikre omsorg på en hensigtsmæssig måde for den, der overvåges.

I år 2020 kom en lovændring på området, og det er nu tilladt at anvende teknologier til sporing af demente personer. Sporingsteknologier som kan beskytte demente personer mod at blive væk og/eller forhindre farlige situationer, hvor de eller andre kan komme til skade.

Hvordan fungerer GPS til demente?

Betegnelserne er mange for det udstyr, der anvendes; GPS, sporingsudstyr, pejleudstyr og trackere er blot nogle af betegnelserne, og teknologierne der anvendes er også forskellige.

Teknologiske løsninger til at overvåge personer fungerer ved, at den person, som skal overvåges/trackes, bærer en enhed/sender, og via en app på telefon eller computer kan pårørende og plejepersonale modtage besked, når person fx forlader boligen eller et foruddefineret område.

En GPS tracker består af en enhed, som den demente person skal bære. Enheden kan være udformet forskelligt eksempelvis:

  • indbygget i et armbåndsur
  • Et GPS armbånd
  • En knap eller broche med GPS til at sætte på tøjet
  • Et vedhæng med GPS som bæres om halsen
  • En lille GPS tracker der fx kan placeres i skoene.

Det er vigtigt er at vælge en enhed, som den demente person accepterer at bære, og som er praktisk mulig at anvende.

Er den demente person fx vant til at gå med ur, kan det være hensigtsmæssigt at vælge en løsning med et ur, som vil være genkendeligt for den demente og derfor med større sandsynlighed accepteres.

En udfordring ved tracking-udstyret kan være begrænsning i batterikapacitet, som betyder, at enheden jævnligt skal oplades. Det er vigtigt at opbygge gode rutiner for opladning, så enheden, den demente bærer, altid er opladet. Er enheden flad på batteri kan nemt give en falsk tryghed.

 

Hvad er regler om overvågning af demente?

I år 2020 kom der nye regler på området, som betyder, at plejepersonale på plejehjem må overvågne demente beboere med sporingsudstyr, hvis de har informeret den demente selv og/eller deres pårørende (værge) om anvendelsen af overvågning, inden teknologien tages i brug.

§ 128a, stk. 3 i lov om social service kan du læse mere om reglerne - se bekendtgørelsen her

For demente personer, som bor i egen bolig, er det op til den demente og dennes pårørende selv at beslutte, om der skal anvendes sporingsudstyr. Det kan være en fordel at starte tidligt i sygdomsforløbet med at anvende udstyret da sandsynligheden for, at den demente person senere i sygdomsforløbet fortsat vil acceptere udstyret er større, hvis det hele tiden har været en del af den daglige rutine.

 

Kan jeg få en GPS fra kommunen?

Hvis du eller en pårørende har behov for sporingsudstyr i forbindelse med demens, kan du tage kontakt til kommunens demenskoordinatorer, eller du kan kontakte afdelingen for hjælpemidler og forhøre dig om mulighederne.

Du kan også vælge at købe en GPS tracker selv, blot du er opmærksom på at vælge en leverandør, som kan rådgive dig om tracking i forbindelse med demens.

Udstyr som kan foruddefineres til et område i hvilket den demente kan færdes trygt og som først, alarmerer modtageren når området forlades, giver den demente gode betingelser for at bevare friheden til at bevæge sig frit omkring.

 

I Danmark lever 90.000 personer med demens. Få gode råd og viden på Alzheimerforeningens hjemmeside og på Folkebevægelsen for et Demensvenligt Danmark, begge arbejder de for at sikre bedre vilkår for at mennesker med demens og deres pårørende.

Alzheimerforeningens hjemmeside finder du her

Hjemmesiden for et Demensvenligt Danmark finder du her

 

Ingen produkter i denne kategori.
Sporings- og tryghedsteknologi

Der blev ikke fundet nogen produkter i den valgte kategori