Hjælpemidler fra kommunen
Du kan søge din kommune om at låne et hjælpemiddel, men for at få en bevilling er det vigtigt, at din funktionsnedsættelse er af varig karakter og påvirker din dagligdag betydeligt. Samtidig skal det forventes, at din tilstand ikke vil bedre sig inden for en overskuelig fremtid, det vil sige at dit behov for støtte er langvarigt.
Det er ikke nødvendigvis arten eller omfanget af din sygdom eller handicap, der er afgørende for at få bevilliget et hjælpemiddel men derimod de konsekvenser og den funktionsnedsættelse, du oplever som følge af sygdommen eller handicappet. Og det er ud fra det, at det vurderes om det hjælpemiddel, du ansøger om, i væsentlig grad afhjælper dine udfordringer og/eller bidrager til at lette din dagligdag derhjemme eller muliggøre, at du kan udføre dit arbejde.
Når din kommune bevilliger dig et hjælpemiddel eller et forbrugsgode, er formålet at støtte dig i at leve så normalt og selvstændigt et liv som muligt.
Du kan søge om bevilling af hjælpemidler uafhængigt af din indkomst eller økonomiske situation.
Ansøg om et hjælpemiddel
Når du ønsker at søge om et hjælpemiddel, foregår det primært digitalt. Du kan besøge din kommunes hjemmeside eller borger.dk og finde de relevante ansøgningsskemaer til hjælpemidler, forbrugsgoder, boligindretning og kropsbårne hjælpemidler.
I ansøgningsskemaerne bliver du bedt om at beskrive dine helbredsforhold, herunder eventuelle undersøgelser og behandlinger i forbindelse med din funktionsnedsættelse. Du har mulighed for at vedhæfte dokumentation fra din egen læge, hospital eller et andet behandlingssted.
Det er vigtigt at være opmærksom på, at hvis du selv anskaffer et hjælpemiddel, inden kommunen har færdigbehandlet din ansøgning, refunderer de som udgangspunkt ikke udgiften.
Kvikskranker
I mange kommuner har de både digitale ansøgningsmuligheder og såkaldte ‘kvikskranker’, hvor du kan møde fysisk op og ansøge om et mindre udvalg af hjælpemidler. Ofte får du ved fremmøde i en kvikskranke bevilliget og udleveret hjælpemidlet med det samme. Det er typisk hjælpemidler som badebænke, rollatorer, transportkørestole og småhjælpemidler, du kan få bevilliget i kvikskrankerne.
Kommunale genbrugshjælpemidler
Får du bevilget et teknisk hjælpemiddel som eksempelvis en rollator, en kørestol eller hjælpemidler til bad og toilet, får du udleveret et genbrugshjælpemiddel fra kommunens depot. Det hjælpemiddel, du får udleveret, er gjort rent og sat i stand, men det kan have været brugt før. Efter endt brug skal de udleverede hjælpemidler afleveres tilbage til kommunen.
I den periode, du har hjælpemidlet, skal du selv sørge for vedligeholdelse og rengøring, og det skal opbevares det forsvarligt. Er der udgifter til drift af hjælpemidlet, står du selv for udgiften, og du kan ikke søge om hjælp til denne udgift.
Forbrugsgoder
Du kan ansøge om tilskud til forbrugsgoder, når det du søger om i væsentlig grad kan forbedre din dagligdag og koster mere end 500 kr.
Når du får bevilget tilskud til et forbrugsgode, skal du selv stå for indkøb, reparation, vedligeholdelse samt udskiftning, hvis der bliver behov for det. Du kan kun få bevilling af tilskud én gang pr. forbrugsgode.
Du kan ikke søge om tilskud til forbrugsgoder, der normalt anses for at være almindeligt indbo. Hvilke forbrugsgoder der betragtes som almindeligt indbo, ændres løbende i takt med samfundsudviklingen. Forbrugsgoder, der kan bevilliges tilskud til, er eksempelvis elscootere og hvilestole med el-betjente funktioner.
Tilskuddet til et forbrugsgode udgør som hovedregel 50% af et almindeligt standardprodukt af den pågældende art. Har du behov for et dyrere produkt end standardproduktet, kan du søge om at få dækket merudgiften af kommunen ved fremvisning af dokumentation for dit behov. I modsat fald vil merudgiften være for din regning.
Boligændringer ved varig funktionsnedsættelse
Lever du med en varig funktionsnedsættelse, har du også mulighed for at søge om hjælp til at få foretaget ændringer i din bolig, så den passer bedre til dine behov. Ændringerne kan omfatte bygningsmæssige ændringer eller installation af fastmonterede hjælpemidler.
Mindre boligændringer er eksempelvis ændringer som at få fjernet dørtrin, opsat en fast rampe eller at få installeret en automatisk døråbner. De større boligændringer kan omfatte ombygninger eller opsætning af større hjælpemidler som kørestolslift eller elevator.
Bevillig af ændringer i boligen gælder, uanset om du ejer boligen eller bor til leje. Bor du til leje, skal du være opmærksom på, at du skal have tilladelse fra udlejeren til at foretage boligændringer. Bor du i en andelsbolig, kan det være nødvendigt at tjekke vedtægterne, før du går i gang med ændringer i boligen.
Handicapbil
At søge om støtte og få bevilliget støtte til køb af handicapbil kan være en kompliceret proces. Derfor kan det være klogt allerede i ansøgningsfasen at søge råd og vejledning hos dem, der har erfaring med processen. Patientforeninger og DUKH (Den Uvildige Konsulentordning på Handicapområdet) tilbyder gratis rådgivning i forbindelse med ansøgning om støtte til handicapbil.
Fritvalgsordningen
Når du har fået bevilliget et hjælpemiddel, giver frivalgsordningen dig som hovedregel mulighed for frit at vælge leverandør af hjælpemidlet. Du er altså ikke bundet til at vælge det hjælpemiddel, som kommunen tilbyder dig.
Vælger du via fritvalgsordningen at købe et hjælpemiddel, der er dyrere end det, kommunen har bevilliget, skal du selv til betale differencen. Det beløb, du kan få refunderet af kommunen, svarer til det beløb, de selv ville kunne anskaffe et tilsvarende hjælpemiddel for, som anses for bedst egnet og billigst.
Det er ikke i alle situationer, du kan benytte frivalgsordningen, eksempelvis hvis du har fået bevilliget et hjælpemiddel, som kommunen har på deres depot, men du selv ønsker at købe et identisk produkt for at sikre dig, at det ikke har været brugt.
Vær opmærksom på, at når du benytter frivalgsordningen, betragtes det hjælpemiddel, du køber, som udlån fra kommunen, hvilket betyder, at du ikke har ejendomsret over det.
Retten til frit valg gælder også ved boligændringer, men kun i valg af materialer og håndværkere, ikke i forhold til, hvad der skal udføres.
Læs mere om støtte til hjælpemidler og forbrugsgoder her