Reparation af hjælpemidler

Tilpasning af hjælpemidler

Det er ikke altid at en standardløsning opfylder de krav og behov man kan have til et hjælpemiddel, men det er der heldigvis råd for. For det er muligt at lave forskellige tilpasninger blot kræver det, at du får fat i en fagmand der har kendskab og erfaring med den type hjælpemiddel, du skal have tilpasset. Det kan eksempelvis være en rollator, der skal tilpasses et behov for at kunne bremse begge hjul fra kun ét bremsehåndtag eller en el-scooter  der skal have monteret et beslag så både albuestok og rollator kan komme med på turen.

 

Lovpligtigt serviceeftersyn

Køber du et teknisk hjælpemiddel, står du selv for at få udført service og eftersyn på hjælpemidlet og du skal være opmærksom på at visse hjælpemidler har et krav om at der bliver udført service efter leverandørens anvisning. Så danne lovpligtige eftersyn findes blandt andet for produkterne indenfor personløftere.

 

Vedligehold og reparation af hjælpemidler

Når man taler om vedligeholdelse af et hjælpemiddel, kan det være et årligt serviceeftersyn udført af en fagmand, eller det kan være de ting, du selv kan ordne, som at pumpe dækkene eller vaske et betræk.

På elektriske hjælpemidler opstår der nemmere fejl end på de ikke elektriske ting, og ofte vil de opståede fejl forhindre eller besværliggøre brugen.

Har du eksempelvis en plejesenge, en elektriske bad- og toiletstol, et bruseleje en el-scooter eller en el-kørestole, kan det være en god sikkerhed for stabil drift, at få en fagmand til at komme en gang om året og gennemgå hjælpemidlet.

Mange firmaer udbyder servicekontrakter og fordel ved at tegne en sådan, er at man ikke selv skal huske på, hvornår det er tid til eftersyn, det står firmaet selv for. De kontakter dig, når det er tid til at komme forbi og efterse sengen, liften eller hvad det nu er.

Er du selv mand for at stå for den daglige vedligeholdelse, kan du med fordel læse brugermanualen, her fremgår producentens anbefalinger til vedligeholdelse og du finder fx også oplysninger om dæktryk, vaskeanvisning og meget andet. Men du kan ikke selv klare de lovpligtige eftersyn - de skal foretages af specialuddannede teknikere og i henhold til fabrikantens serviceprotokoller.

 

Opsætning/montage af hjælpemidler

Køber du et brugt hjælpemiddel, som kræver montage, det er typisk hjælpemidler som loftlifte, stolelifte, platformslifte, liftelevator, visse typer af kørestolsramper, automatiske døråbnere m.fl. anbefales det at benytte sig af montører med fagligt kendskab til den specifikke type produkter. Ved opsætning af personlifte er der eksempelvis mange sikkerhedskrav, som skal overholdes.

Det kan give en stor økonomisk besparelse at købe en brugt personlifte som en stolelift eller en loftlift, det på trods af at det kræver nye monteringsdele at genopsætte liften.

Når du benytter fagfolk med viden og kendskab til hjælpemidler, er du med til at sikre, at hjælpemidlet nemmest muligt kan genbruges hos en ny bruger.

 

Hjælpemiddeltekniker

Teknikere som reparerer og opsætter hjælpemidler er ofte ansat i virksomheder, som producerer eller sælger hjælpemidler.

Men der findes også uafhængige servicevirksomheder, som er specialiseret indenfor service og reparationer af hjælpemidler uanset fabrikat.

rehaps gør det nemt at finde en tekniker, når behovet opstår. Du kan her på siden finde forskellige firmaer, som tilbyder reparation, service, opsætning og tilpasning af hjælpemidler.

Du skal blot trykke køb på annoncen for at komme i kontakt med det firma eller den tekniker, der udbyder ydelsen. Sammen kan I efterfølgende aftale den endelige opgave, pris og tidspunkt osv.