Krykker, stokke og gangstativer

Èn stok er ikke bare en stok 

Udvalget at stokke er stort og der findes stokke, som opfylder mange forskellige behov. 

  • Stok, ikke foldbare
  • Foldbar stok/sammenklappelige stok
  • Albuestok/krykke
  • Underarmsstok
  • Vandrestok
  • Paraplystok
  • Stok med sæde
  • Stok med hjul

 

Er du på udkig efter en ikke foldbar stok, er det materiale og håndgreb, du kan vælge stokken ud fra. 

Vælger du en stok i træ, er den ikke højdejusterbar, men typisk kan du vælges imellem forskellige højder på stokken og få den skåret til i den helt rigtige højde der passer til dig.

Stokke i aluminium og stokke i kulfiber er næsten alle højdejusterbare. Fordelen ved de højdejusterbare stokke er, at du nemt kan indstille stokken i den højde, der passer til dig og du kan ved skifte til andet fodtøj nemt ændre højde på stokken. 

Stokke med flere håndgreb eller stokke med flere støttepunkter kan du også være heldig at finde her på rehaps.

De foldbare stokke er fremstillet i aluminium eller kulfiber, de er lette i vægt og simple at folde sammen. De foldes i 4 stykker og fylder ikke meget i tasken. Når du vælger en sammenklappelig stok, kan du udover mønster og farve tilvælge forskellige typer håndgreb - ergonomisk, klassisk, ekstra blødt m.fl.

 

Krykker

Krykker, krykstokke eller albuestokke er to sider af samme sag, og navnet på et almindeligt og brugt hjælpemiddel, som vi alle kan få brug for, hvis vi pådrager os en skade på hofte, fødder eller ben.

Krykker kan også bruges som et permanent ganghjælpemiddel, hvis du har brug for støtte til svage muskler i benene, dårlig balance eller svimmelhed etc.

Albuestokke støtter dig mere end en almindelig stok, da de både har et håndtag og en albuestøtte der støtter underarmen.

Det kan være hårdt for kroppen at benytte krykker specielt, hvis man ikke har prøvet det før.

Start derfor altid med at indstille højden på dine krykker. De skal passe til din højde for at undgå overbelastning andre steder i kroppen, og en krykkestok i rigtig højde giver dig de bedste muligheder for at bevæge dig omkring.

Langt de fleste krykker kan indstilles i højden, og på nogle modellerne kan afstanden mellem håndtag og albuestøtte også indstilles.

Krykker/albuestokke kan købes som sammenklappelige, hvilket er praktisk, hvis du skal have dem med i bilen, i et fly etc.

Stokke med underarmsstøtte er som navnet siger en stok, hvor underarmen hviler i en dertil indrettet støtte, hvor armen kan fastgøres. Stokke med underarmsstøtte aflaster håndleddet og kan fx være en løsning, hvis du har gigt i hænderne eller har svage håndled

 

De mere specielle stokke

Krykstok med hjul og net er et at de nyere hjælpemidler, som har set dagens lys. Det er som ordet siger en krykke med 2 hjul - den kan være et alternativ til dig, der har brug for mere støtte, end en krykstok giver, men hvor en rollator giver mere støtte, end der er behov for.

Stok med sæde - er en stok med et støttesæde, der kan klappes ud ved behov for hvil. Stokken er nem at tage med sig, da den kan bruges som stok, når sædet er klappet op.

Stok med sæde kan også købes i som sammenklappelig udgave, så den kan pakkes ned i en taske og tages med – fx til besøg på museer eller friluftskoncerter.

 

Vandrestave

Vandrestokke eller vandrestave som de også kaldes, kan bruges som støtte ved vandring og gang i forskelligt terræn og er med til at sikrer balancen. Vandrestave aflaster ankler, knæ og hofter.

Vandrestave kan du købe som foldbare eller som teleskop stænger. Teleskop- og foldbare vandrestave gør dem væsentlig nemmere at have med rundt på rejser og udflugter. Vandrestave er som oftest fremstillet i kulfiber eller aluminium. Kulfiberstavene er mere stive end dem i aluminium og de er også de dyreste.

 

Anatomiske og ergonomiske håndtag

Når håndtaget er anatomisk eller ergonomisk udformet, betyder det, at håndgrebet er udformet til hånden. Ergonomisk udformet håndtag giver god vægtfordeling i håndfladen og skåner dine håndled men vær opmærksom på, at du skal vælge om det er en højre- eller venstre hånds stok/albuestok, du skal bruge.

 Her kan du læse Socialstyrelsens guide om stokke

 

Gangstativer

Gangstativer skal indstilles i højden så de passer til dig, og gangstativet kan bruges både indendørs og udendørs.

Gangstativer kan købes med eller uden hjul og nogle modeller er sammenklappelige, så de kan stilles væk uden at fylde for meget.

 

Tjek rehaps før du køber nyt.