Tandem og parcykler

En tandem er en to- eller flerhjulet cykel, som er beregnet til at blive kørt af mere end én person. I ordet tandem ligger at personerne sidder i forlængelse af hinanden og almindeligvis er det personen, der sidder forrest, som styrer – men ingen regler uden undtagelser, læs med her.

 

Tandemcykler

En tandemcykel har sin helt store fordel i at man med en co-pilot/chauffør på cyklen, kan komme afsted trods handicaps, der forhindrer at man kører selvstændigt afsted.

Tandemcykler findes i mange varianter, fx:

 • 2 hjulede tandemcykler
 • 3 hjulede tandemcykler
 • Voksen/voksen tandem
 • Voksen/barn tandem
 • 2 hjulet cykel med kørestol foran
 • Tandem med elmotor

 

Er du ikke helt tryg ved at køre med passagerer på en 2 hjulet tandem, findes tandemen også i en trehjulet variant enten med 2 hjul foran eller med de 2 hjul bagerst.

Cykler til 2 personer eller flere, er en cykeltype med mange navne:

 • Parcykel
 • Parallelcykel
 • Duo cykel
 • Side by side cykel
 • Sofacykel
 • Ladcykel
 • Cykel til 2 personer

 

På en tandemcykel sidder man altid i forlængelse af hinanden, og på de fleste af ovennævnte cykeltyper, sidder man ved siden af hinanden. Cyklerne har forskellige former for sæder fremfor saddel med undtagelse af ladcyklen, som falder lidt udenfor kategorien.

For mange er DUO cykler lig med muligheden for at komme ud og få vind i håret og få rørt benene lidt. Princippet med DUO cykler er lig tandemcyklerne med én fører samt en eller flere passagerer.

Parcyklerne egner sig såvel til hyggeturer i det fri som til en mere målrettet genoptræning. Til genoptræningsbrug skal cyklen have en funktioner, der gør at fører og passager træder afhængigt af hinanden, det vil sige at føreren kan tvinge pedalerne rundt hos passageren. Det er dog vigtigt at denne funktion, kan kobles til og fra så genoptræningen, kan tilpasses den enkelte passager.

Dobbeltcykler eller parcykler, hvor begge parter skal kunne deltage aktivt i at cykle, kræver at cyklen kan trædes uafhængigt af hinanden og hvis cyklen har gear, skal der være individuelt gearskifte. På den måde kan den enkelte helt og holden selv bestemme, hvor mange kræfter de vil lægge i cykelturen.

 

Der er mange smarte features, som kan tilvælges for at gøre det så nemt som muligt at komme af og på cyklen. Indstigningshøjden kan have stor betydning for muligheden for at komme ombord på cykel og bedst er en konstruktion, hvor der ikke skal trædes ind over stellet for at komme ombord. Der kan også tilvælges justerbart styr, som kan vippes væk ved ombordstigning og et sæde med drejefunktion øger også muligheder for nem ombordstigning. Sæderne kan endvidere tilpasses de enkelte passagerplader med forskellige typer pedaler, seler og støtter.

 

Cykler til 2 personer eller flere kan købes med eller uden hjælpemotor, er cyklen med hjælpemotor fungerer den ligesom andre elcykler.

 

Hvad koster en DUO cykel med el?

Køber du en brugt DUO cykler, parcykler eller side by side cykel kan du forvente, at prisen er sat efter stand og alder. Nyprisen på mange af cyklerne kan du få oplyst hos en forhandler.

Køber du en brugt parcykel med el, kan du risikere, at batterierne skal udskiftes. Undersøg evt. med en leverandør inden køb, hvad et nyt sæt batterier koster.

 

3 hjulet cykel med lad

En cykeltype der har vundet stort indpas i Danmark over de seneste 10 år er ladcyklen. Specielt mange børnefamilier benytter sig af ladcykler, til transport af børn og bagage. Men ladcyklen er også velegnet til specialindretning, hvor ladet eksempelvis kan indrettes til en kørestol eller til en bruger, der har behov for anden speciel indretning.

Ladcykler med elmotor er luksus men ofte også nødvendigt, da ladcyklen i sig selv er en tung cykel og med en eller flere passagerer nærmest umulig at træde manuelt.

 

Køb og sælg brugte specialindrettede ladcykler på rehaps.dk