En klapvogn eller en jogger til transport af børn og unge med særlige behov, er et hjælpemiddel, der er mere eller mindre udstyret til at opfylde individuelle behov. Den indvendige form skal kunne tilpasses til barnet der sidder i klapvognen, joggeren eller løbevognen. Og de ydere tilpasningsmuligheder skal kunne passe til det liv og den hverdag der leves i familien.

Special klapvogne

Modeller og typer af klapvogne er mange også på specialområdet. Det betyder at mange valg, tilvalg og fravalg skal tages for at ende op med lige netop den vogn, der lever op til behovene hos den der skal sidde i den, den der skal skubbe den og det liv der skal leves.

Tilpasningsmulighederne på klapvogne der er fremstillet som hjælpemiddel til børn med særlige behov, er mange og flere end på de almindelige klapvogne. Forskellen ligger specielt i tilvalgs- og justeringsmulighederne af kropsstøtte, siddevinkel, fastgørelse af ekstra udstyr som fx iltflaske mm.

Specialklapvogne findes i forskellige størrelser, der vælges efter barnet højde og vægt. Vægtkapaciteten spænder fra mindre vogne som går op til ca. + 30 kg til de helt store klapvogne som tager helt op til +75 kg.

Fleksibilitet og komfort

En klapvogn med fleksibilitet er altid vigtig men den er ekstra vigtig, hvis klapvognen skal med på ferie eller tages med i bilen. Fleksibilitet er fx at den er nem og simpel at klappe sammen, at den har en lav vægt, at den nemt kan skilles i flere dele osv. Stabilitet og komfort får du ved at vælge en klapvogn med hjul der kan dreje 360 grader og hvor alle hjul har uafhængig affjedring. Det gør klapvognen nemmere at køre, giver stabilitet når der drejes og gør, at du uden problemer kan styre klapvognen med blot en hånd.

Materialer som carbon og glasfiber er vægtmæssigt meget lette materialer, og har den fordel at de er meget stærke – faktisk stærkere end stål. Klapvogne, hvis stel er fremstillet i carbon, giver det klapvognene en lethed, der gør at de er nemmere at manøvrere rundt med, lettere at løfte op og ned fra fx bilens bagagerum og lettere at vippe over kantsten og andre forhindringer i terrænet.

Praktisk vindbestandig beklædning til turen kan du også købe og sælge brugt på rehaps.dk

Skal mere end ét barn transporteres, findes der understel med plads til flere sædeenheder, som kan bruges til tvillinger eller søskende som har brug for også at blive transporteret.

Paraplyklapvogn

For børn der ikke har specielle behov for kropsstøtte eller afskærmning, er de mere åbne modeller klapvogne lette at komme omkring med, og for barnet der sidder i vognen, har de den store fordel, at børnene har mulighed for at deltage i forskellige former for hverdagsaktiviteter siddende i vognen. Det er forskellige typer, men fælles for dem alle er, at de har funktion og design som paraplyklapvogne.

 

Skal klapvognen have 3 eller 4 hjul?

Klapvogne findes med såvel 3 som 4 hjul, hvor de 3 hjulede modeller i design minder om en jogger. Begge typer har sine fordele og ulemper og generelt set er fordele og ulemper som følger:

Klapvogne med tre hjul

Fordele:

 • Kører godt på alle underlag: De har ofte store luftfyldte hjul og der er designet til brug i alle salgs terræn.
 • Nemme at manøvrere: Jogger og klapvogne med 3 hjul er nemmere at komme rundt med pga det forreste svingbare hjulet, de er også nemmere at køre med kun en hånd på håndtaget.
 • Perfekt for den aktive familie: Dog er det ikke alle 3 hjulede jogger/klapvogne der er egnede til at løbe med. Læs længere nede på siden, om hvilke joggere, der er egnet til løb.
 • Sporty udseende

Ulemper:

 • Mere pladskrævende: De trehjulede vogne fylder ofte mere, når de er klappet sammen, og kan derfor være vanskeligere at have plads til i bilens bagagerum. Deres total længere gør, at de tager mere plads, når de står til opbevaring, skal med i bussen etc.
 • Mindre stabil: En klapvogn med 3 hjul kan opleves mindre stabil end en med 4 hjul.

Klapvogne med 4 hjul

Fordele:

 • Fylder mindre: De firehjulede vogne er ofte lettere at klappe sammen og så fylder de mindre.
 • God stabilitet: Fire hjul giver generelt bedre stabilitet end de tre hjulede klapvogne.
 • Kørsel i by-terræn, en vogn med 4 hjul er nemmere at vippe op og ned over fortovskanter, trappetrin og lignende.

Ulemper:

 • Kørsel på ujævnt underlag: Een klapvogn med fire hjul kan være vanskeligere at køre med på meget ujævne underlag.
 • Ikke egnet til løb: Klapvogn med fire hjul er ikke designet til løb. 

 

En klapvogn og en jogger til børn og unge kan sagtens være både smart og super funktionelle samtidig med den har specialindretninger. Tjek rehaps før du køber nyt!

 

Jogger eller løbevogn?

Når man siger løbevogn, kommer man uvilkårligt til at tænke på teamtvilling Den danske forening der sammensætter almindelige motionister med mennesker, der ikke selv kan løbe. Brødrene bag teamtvilling, hvor af den ene har et handicap, arbejder på at inspirere handicappede og ikke-handicappede til at finde glæden ved at dyrke sport sammen - blandet andet ved at aktivere handicappede i almen sport som motionsløb i forskellige udholdenhedsgrader.

En vogn til løb skal vælges efter aktivitetsniveau for den, der skal skubbe vognen.

En jogger er ikke ensbetydende, at den er egnet til løb, nogle modeller er konstrueret til løb andre ikke.

For at kunne løbe med en jogger, skal være designet, så der er plads til dine løbeskridt. Hjulet foran kan kunne låses så den kan holde en jævn bevægelseslinje og ikke trækker til siden, når du støder på ujævnt terræn. Og den skal være aerodynamisk i designet for at mindske vindmodstanden. De fleste løbevogne kan også bruges til andre formål i hverdagen, de fleksible allroundmodeller passer til brug i byen såvel som til friluftslivet.

Lær at løbe med en jogger

Det kræver tilvænning og øvelse at løbe med en jogger. De til tider uhensigtsmæssige løbestillinger, giver nemt ømme muskler og stive led på løbeturen.

Gode råd til løb med en jogger:

 • Læn dig ikke ind over joggeren, holde ryggen ret.
 • Kun én hånd på joggerens greb, lad den anden svinge så frit og naturligt som muligt.
 • Løst greb på håndtaget
 • Skift hånd, så du ikke kun belaster den ene side.
 • Kortere og langsommere, det er mere anstrengende at løbe med en jogger end uden, løb derfor kortere og langsommere end når du løber uden løbevogn.

Hjul-og dæktyper

Luftfyldte dæk på en jogger eller løbevogn giver en jævn kørsel og skal den bruges til lange distancer og ujævnt terræn kan store BMX-hjul være en fordel. Ekstra udstyr til de fleste løbevogne er forskellige hjultyper, der giver mulighed for at have flere forskellige hjulsæt, så vognen kan tilpasses til den aktuelle tur.

En ekstra klapvogn eller jogger

Det kan være både praktisk og nødvendigt at have flere forskellige typer vogne til transport, af børn, unge eller voksne med særlige behov. En ekstra vogn kan dog blive en dyr anskaffelse, da man som oftest kun kan få bevilliget én klapvogn eller jogger og selv må stå for anskaffelsen af den ekstra. På rehaps kan du købe og sælge brugte klapvogne, løbevogne, joggere og andre mobilitetshjælpemidler.

En jogger er et godt supplement til en kørestol, de giver større frihed og flere muligheder for oplevelser i naturen.

En ferie-og fritidsjogger

En helt unik jogger-lignede vogn er Hippocampe. Den mest sigende betegnelsen for denne jogger er - et ferie-og fritidshjælpemiddel for dem som ikke selv kan gå. Der er tale om en jogger, der ikke vejer ikke alverden, den er nem at klappe sammen og har en praktisk transporttaske, så den nemt kan transporteres. Dertil kommer, at der kan tilkøbes et bredt udvalg af tilbehør, som gør den anvendelig for en stor målgruppe og til mange typer af fritidsaktiviteter.

Joggeren kan køre i sand, vand og sne med det rette tilbehør.

 

Klapvogn og jogger bevilliges som hjælpemiddel

Det er din kommune du skal ansøge, hvis du har et barn med et særlige behov, der kun kan tilgodeses med en specialklapvogn. Klapvogne bevilliges som hjælpemiddel ifølge § 112 i serviceloven.

Ingen produkter i denne kategori.
Klapvogne og joggere

Der blev ikke fundet nogen produkter i den valgte kategori