Cykling giver frihed og motion.

Her i kategorien finder du cykler, der er beregnet til brug af en person uanset antallet af hjul.

Cykler med 2 hjul

Specialcykler med 2 og 3 hjul til børn kan være svære at finde på markedet, hvis man ikke kender til området. Nogle forhandlere af specialcykler til voksne har også specialcykler til børn, men kigger du f.eks. på fabrikatet Haverich, åbner der sig en verden af specialcykler til børn.

Køber du en brugt Haverich cykel her på rehaps, kan du altid tilkøbe andre specialtilpasninger til cyklen gennem forhandlere af Haverich cykler. I Haverichs sortimentet finder du også dværgcykler.

 

Cykler der er ældrevenlige, er ikke en speciel slags cykler, men cykler der har egenskaber eller udformning, som fx gør dem lettere at komme af og på, holde balancen på, er lette at træde rundt etc.

Et godt eksempel på en cykel, der er egnet til ældre og andre, der kan have svært ved at få benet over tværstangen uden at tabe balancen, er cykler med lav indstigning.

Cykler med lav indstigning går nok under betegnelsen damecykel, men modellen er ikke forbeholdt kvinder og vil for mange mænd, gøre det mere sikkert at komme af og på cyklen. I mange tilfælde kan det endda være med til at forlænge cykellivet.

Cykler bruges ofte i forbindelse med, at der skal købes ind. Men det er en ulempe at have de tunge indkøb i en kurv på styret eller bagagebæreren, for det påvirker styring og balance. Overvej derfor at få monteret cykeltasker til at fragte indkøb og lign. i fremfor for at have en tung lastet cykelkurv på styret eller på bagagebæreren.

Er det en dårlig balance der afholder dig fra at cykle, kan du enten vælge en cykel med 3 hjul, læs mere om dem længere nede i teksten, eller du kan vælge at få monteret støttehjul på din eksisterende cykel. Læs gode råd til at blive sikker på cykel

 

 

Cykler med el giver medvind på cykelstien og i nogle tilfælde forlænger det cykellivet. En elcykel er et godt hjælpemiddel til at bevare muligheden for forsat at cykel trods udfordringer, der gør at den almindelige cykel er sat væk, fx knæ-og hofteproblemer eller at dine kræfter ikke længere er, hvad de har været.

Det kræver lidt øvelse at lære at køre sikkert på en el-cykel. For det første er elcykler tungere end almindelige cykler og for det anden kræver den højere hastighed opmærksomhed på både egen kørsel og på medtrafikanterne, som nemt kan blive snydt af den højere hastighed, du kører med.

 

Hvordan virker en elcykel?

Motordrevne cykler har en elmotor monteret enten i forhjulet, baghjulet eller i kranken. Motoren slår først til når du træder i pedalerne og gør det nemt og hurtigt at give cyklen fart. Elmotoren drives af et genopladeligt batteri, som oftest er placeret på bagagebæreren men det kan også være placeret bag saddelstangen eller været integreret i stellet.

Der er forskel på, hvor meget hjælp en elcykel yder, dvs. hjælper til med at drive cyklen frem. Cyklens ydeevne afhænger af elmotorens effekt, som måles i Watt (W). Det vil være i brugsanvisningen, du finder oplysninger om cyklens ydeevne.

I Danmark er der et max. på 250W for, hvor meget motoreffekten må være, vælg altid højt motoreffekt, hvis du skal køre i bakket terræn.

Det genopladelige batteri som sørger for strøm til motoren, er bedst hvis det er af typen Li-ion (Litium-ion) eller LiPo (Litium-polymer). Begge typer lader hurtigt og de tåler at blive sjatladet. Du kan forlænge levetiden på batteriet ved aldrig at køre det helt fladet/tomt.

På styret sidder et display, der alt efter model viser forskellige data som, batteriniveau, hastighed, afstand osv.

 

Hvor langt kan en elcykel køre på en opladning?

Rækkevidden, dvs. for langt du kan køre på en opladning afhænger af batteriernes kapacitet. Kapaciteten angives i amperetimer (Ah) eller i Watt-timer (Wh) og der er forskellige faktorer som vind, vejr og terræn der er medvirkende til, hvor langt du kan køre på en opladning.

Et godt råd er altid at købe et batteri med lidt for meget kapacitet, for det viser sig ofte at rækkevidden ikke helt holder stik med leverandørens angivelser.

 

Hvor hurtigt må en elcykel køre?

Du må max. køre 25km/t på en elcykel, nogle modeller kan dog komme lidt højere op i hastighed ned ad bakke.

Motoren på en elcykel må kun kunne slå til, når du selv træder i pedalerne, kan den køre uden at du træder i pedalerne klassificeres elcyklen som en knallert.

Selvom du køber en elcykel har du stadig mulighed for selv at lægge fuld energi i pedalerne, du undlader blot at slå motoren til, eller du kan indstille den til minimal assistance.

Læs om valg af batteri til din elcykel på forbrugerrådet Tænk

 

Cykler med 3 hjul

Føler du dig utryg på 2 hjul kan en 3 hjulet cykel være løsningen. En trehjulet cykel har sin helt store fordel i at være en stabil cykel, som ikke kræver hjælp fra brugeren til at holde den oprejst. Og du kan også stoppe op uden at skulle stå af cykel.

En trehjulet cykel til voksne kan enten have to hjul for og ét bag eller ét hjul for og to bag, og det samme gør sig gældende for 3 hjulede cykler til børn.

Med 2 hjul foran har du udsyn til cyklens bredeste punkt, hvilket kan være mere overskueligt end, at skulle kigge sig tilbage for at se om, der er plads nok til de 2 baghjul. Køreteknisk minder de trehjulede cykler med 2 hjul foran meget om den teknik, man er vant til fra de tohjulede cykler, hvor mange der tidligere har lært at køre på 2 hjul, foretrækker denne variant.

Trehjulede cykler er ikke kun ældrevenlige. De gør det også muligt for mange med forskellige handicaps, at kunne cykle selv. Tilpasningsmuligheder er mange tilpas fx:

 

  • Sæde med ryglæn, støtte, seler
  • Kombineret hånd og fodbetjening
  • Vælg navtype - fast nav, tomgangsnav, friløbsnav
  • Vælg aftagelige bagaksler/hjul
  • Vælg saddel
  • Vælg pedal type

 

Ingen produkter i denne kategori.
2 og 3- hjulede cykler

Der blev ikke fundet nogen produkter i den valgte kategori