Toilet og bad

Her i kategorien kan du finde hjælpemidler, der øger sikkerheden i badeværelset. Men også hjælpemidler som gør det nemmere at tage bad og foretage toiletbesøg.

Du kan også finde smarte elektroniske velfærdsteknologier som kan hjælpe til ved badning og toiletbesøg.

 

Undgå fald i badeværelset

Du kan forebygge fald i badeværelset ved at købe forskellige typer af hjælpemidler til at gribe fat i eller sidde på.

Nogle af de mest anvendte hjælpemidler i badeværelset er:

 • Badetaburet
 • Badebænk
 • Brusesæde
 • Håndgreb
 • Støttegreb
 • Toiletstøtter
 • toiletforhøjer
 • Skridsikker bademåtte

 

Vælg den rette badetaburet

Når du vælger en badetaburet, er der ofte flere hensyn at tage. Pladsforholdene i badeværelset kan være med til at afgøre modellen og det samme kan designet, men vigtigt af alt er, at du finder frem til en badestol der opfylder dine fysiske krav og behov.

Badetaburetter med 4 ben er at foretrække, de er stabile og har ikke samme risiko for at vælte som de 3 benede.

 

Hvad er den rigtige siddehøjde på en badetaburet?

Siddehøjde eller sædehøjden som er den, du måler på badetaburetter, afhænger af din højde. En god rettesnor er, at man sidder optimalt, når man sidder med vandrette lår og begge fødder er placeret fladt i gulvet.

For at kunne opnå den rette siddehøjde, skal du altid vælge en badestol med højdeindstillelige ben.

 

Er en badebænk det samme som en badetaburet?

En badebænk har en bredere siddeflade end en badetaburet, hvilket bidrager til en bedre siddende stabilitet. En badebænk har derudover armlæn, som kan være til stor hjælp til at rejse sig, og så er badebænke for det meste forberedt for montering af ryglæn.

Er du i tvivl om, hvordan du vælger den rette model badebænk, kan du lade din siddende balance være rettesnoren. Har du en god siddende balance, er en badetaburet sandsynligvis tilstrækkelig. Er din siddende balance derimod mindre god eller ligefrem dårlig, vil en badebænk med både armlæn og rygstøtte være en god idé.

 

Støttegreb

Ét støttegreb eller to i badeværelset kan være med til at nedsætte risikoen for fald, men også være den hjælpende hånd, når du skal rejse og sætte dig på badestolen eller på toilettet.

Støttegreb kan du købe i forskellige længder, vinkler, farver og forskellige typer materiale

Har du behov for fleksible støttegreb, der kan flyttes rundt i huset eller tages med på ferie, er det støttegreb med sugekopper, du skal se efter.

 

Badekarsgreb

De høje kanter på et badekar kan være en udfordring ved ind- og udstigning af karret. Med et støttegreb på væggen ved badekarret får du nemt hjælp og støtte til at komme op og ud af badekarret. Støttegreb findes også i varianter der monteres direkte på kanten af badekarret.

 

Bruseleje

Når der er behov for bad og pleje i liggende stilling, kræver det et bruseleje eller et pleje/pusleleje. Bruse- og puslelejer kan være stationære lejer, der er fastmonteret på væggen og som kan klappes op, når de ikke er i brug.

De kan også købes som fritstående lejer med hjul, der kan flyttes rundt i rummet. 

 

Find hjælpemidler til toiletbesøg på rehaps

Hjælpemidler til toiletbesøg kan være et supplement til det eksisterende toilet, eller det kan være et hjælpemiddel, som erstatter det eksisterende toilet. Læs mere om hjælpemidler til toiletbesøg her

 

Toiletstøtter og toiletforhøjer

Toiletstøtter monteres på eller ved toilettet og hjælper dig til nemmere at kunne rejse og sætte dig fra toilettet.

En toiletforhøjer er i sin enkelthed, et toiletsæde med ekstra højde. De findes i forskellige højder og med og uden låg. Læs mere i kategorien toiletbesøg.

 

Hvad er forskellen på en toiletstol og en bækkenstol?

Toiletstol og bækkenstol er to betegnelser for det samme. Toiletstole og bækkenstole kan stilles over det almindelige toilet, eller stolene erstatter toilettet, når der er monteret bækken under stolen.

Toiletstole og bækkenstole til børn er selvsagt mindre, og mange af dem har et stort tilbehørsprogram, så stolen kan tilpasses det enkelte barns behov.

 

Velfærdsteknologi til badeværelset

Der findes mange smarte elektrisk betjente løsninger til badeværelset, løsninger hvor et tryk på en knap er nok til at hjælpe dig op og ned af badekarret, af og på toilettet eller hvor du kan blive tørret efter badet - helt uden at røre et håndklæde.

En elektrisk badekarslift kan hjælpe dig ind og ud af badekarret. Et lift kan du også få af- og på toilettet med en elektrisk toiletlift eller en toiletsædeløfter og håndvasken kan du selv bestemme højden på med en elektrisk højdeindstilling håndvask.

 

 Gode råd til at vælge hjælpemidler til badeværelset.

 • Vælg et hjælpemiddel der passer til både dine fysiske behov og den situation du er i, er det en midlertidig løsning eller en mere permanent løsning.

Til midlertidige behov skal hjælpemidlet være nemt at installere, og det skal være nemt af fjerne igen. Du kan undgå at skulle bore huller i vægge og gulv, hvis du vælger et fleksibelt hjælpemiddel, som kan fungere uden fastmontering - eksempelvis støttegreb med sugekopper eller greb der spændes op mellem loft og gulv uden brug af værktøj.

Er dit behov af mere permanent karakter, er de fastmonterede hjælpemidler ofte mere stabile og robuste. Mange af de fastmonterede hjælpemidler er opklappelige, så de kan klappes op og væk og ikke optage plads, når de ikke er i brug.

 • Bredden på bade- og toiletstole kan variere fra ganske smal til de noget bredere modeller. Det er vigtigt, at du vælger den bredde, der passer til din størrelse.
 • Vælg med eller uden armlæn/ryglæn ud fra din siddende balance.
 • Tjek hjælpemidlets max, brugervægt så du er sikker på, at det kan bære din vægt.

På socialstyrelsens hjemmeside kan du finde flere forskellige guides til valg af hjælpemidler til badeværelset - se Hjælpemiddelbasens guides her

 

Nye brugere til brugte hjælpemidler er rehaps’ motto – vi er specialister i hjælpemidler og vi gør det enkelt og trygt at købe og sælge sine hjælpemidler brugt.

Vil du sælge et hjælpemiddel på rehaps - kan du oprette din annonce her