Et bord som hjælpemiddel er et bord, der er fleksibelt og fremstillet til at imødekomme forskellige behov. Stil krav til dit bord, hvis du har særlige behov.

Hvilke krav kan du stille til dit bord?

 • Tilpasses i højden = hæve og sænke bord
 • Plads under bordet, så en kørestol kan komme ind
 • Underarmsstøtte eller mulighed for at montere armstøtte
 • Komme helt tæt på det objekt der arbejdes med eller de papirer der skal læses.
 • Fleksibelt og let flyttes rundt
 • Etc.

 

Hæve sænkebord

Et hæve sænkebord kan være et skrivebord, et arbejdsbord, et spisebord, et køkkenbord eller hvilket som helst andet bord, der kan justeres i højden. Et hæve sænkebord gør det muligt at indstille bordhøjden til forskellige behov og situationer.

Prisen på et hæve-sænkebord afhænger primært af kvalitet samt valg af betjening, som enten kan være elektrisk eller manuel.

Til arbejdssituationer er et hæve sænke skrivebord med el-betjening at anbefale. Det skal være nemt og hurtigt at komme op at stå og ned igen – i løbet af arbejdsdagen.

Når bordet er i hus, skal du huske at lysindfald i rummet, har betydning for, hvor bordet står bedst. Stil gerne dit skrivebord parallelt med et vindue ca. 1 meter inde i rummet.

Et højdejusterbart spisebord kan alt efter anvendelsesbehov vælges med elektrisk eller manuel betjening. Er der behov for daglig indstilling af bordet anbefales el-betjening, men skal det blot justeres i højden når fx beboersammensætningen ændres, er et manuelt betjent bord sikkert tilstrækkeligt.

Et køkkenbord med hæve sænkefunktion er for det meste væghæng. Væghængte hæve-sænkestel uden underskabe gør det nemt at sidde ved køkkenbordet uanset, om det er på en arbejdsstol eller i en kørestol.

 

Tilgængelighed

Borde uden tværstivere er at foretrække for kørestolsbrugere. Når kørestolen kan komme helt ind til bordet, er der basis for at komme til at sidde med optimal afstand til bordet.

 

Udskæring i bordpladen

En runding eller en udskæring i bordpladen gør, at du kan komme tættere på arbejdet og i nogle tilfælde opnå underarmsstøtte.

Til den ergonomiske hjemmearbejdsplads skal du vælge et bord, der enten har indbygget underarmsstøtte eller har mulighed for eftermontering af underarmsstøtte.

Med underarmsstøtte kan du forebygge skader og gener i arme og skulder.

Underarmsstøtte til eftermontering kan være en fast plade med udskæring, der spændes på bordet og giver underarmsstøtte til begge arme.

Det kan også vælge en mere fleksibel og justerbar armstøtte, hvor armen lægges i en bevægelige skålformet armstøtte. Denne type underarmsstøtte finder du under navnet ergorest, og det er den type underarmsstøtte der anbefales, hvis du har særlige behov for støtte og aflastning.

En helt anden type borde med udskæring er Ergo Multibordet fra Ropox , som har udskæring på to sider – overfor hinanden. Bordet gør at en bruger og en hjælper eller terapeut kan komme helt tæt på hinanden i en træningssituation, spisesituationen og lign.

 

Hvornår er der brug for skråstilling af bordpladen?

Et bord med mulighed for at skråtstille bordpladen gør at avisen, bogen, papirerne og lign. kommer inden for syns-og rækkevidde. Det kan være et behov for svagtseende, kørestolsbrugere eller brugere med begrænset rækkeevne.

Et bord med vippe plade kan være et skrivebord, et arbejdsbord, et tegnebord men også et senge- eller læsebord.

Se udvalget at brugte senge-og læseborde på rehaps her:https://rehaps.dk/c/bolig-husholdning-hobby/senge-madrasser-sengemobler/senge-og-sengeborde

 

Skråstilling af bordpladen kan være fast i 2-3 indstillinger eller det kan være trinløs indstilling.

 

Hvilke borde kan du købe brugt på rehaps?

Borde med fleksible funktioner der kan hjælpe, støtte, aflaste og forebygge er primært den type af borde, du finder brugt på rehaps. Se efter:

 • Hæve sænkebord
 • Skolebord
 • Elevbord
 • Institutionsbord
 • Vision bord
 • Ropox borde

 

Ståstøtteborde finder du i kategorien øvrige borde og stole her: https://rehaps.dk/c/bolig-husholdning-hobby/stole-og-borde/ovrige-borde-og-stole