Stole og borde

Borde og stole som hjælpemiddel er de stole og de borde, som er fremstillet til, at kunne støtte og hjælpe i situationer, hvor en almindelig stol eller bord ikke er tilstrækkelig. 

Funktioner som hæve-sænke og stråstilling af såvel bordplade som sæde er blot nogle af de funktioner, du finder på produkterne her i kategorien.

Arbejdsstole og aktivitetsstole er to typer af stole, som kan anvendes i hjemmet til forskellige aktiviteter i køkken, bryggers, bad osv., hvis du har svært ved at stå op i længere tid, har problemer med balancen etc.

 

Arbejdsstol til køkkenet

En arbejdsstol til køkkenet er et hjælpemiddel, der giver mulighed for at udføre aktiviteter ved køkkenbord og -vask siddende. Arbejdsstole har en del indstillingsmuligheder og som oftest et centralbremse system. Højdeindstilling af stolen gør, at du fra stolen, kan nå både højt og lavt fx når du tømmer opvasker og stiller på plads i skabe oppe og nede. 

Højdeindstillingen kan enten være med gasfjeder, som man kender det fra kontorstole eller med elektrisk højdeindstilling, som styres fra en håndbetjening. Vær opmærksom på, at vælger du en arbejdsstol med gasfjeder, skal du kunne lette dig fra stolen, når den skal hæves i højden.

Mange af arbejdsstolene har et centralt bremsesystem, som kan betjenes siddende i stolen via et håndtag. Det kan være en fordel at have stolen bremset, når der udføres aktiviteter fx ved køkkenbordet - og så er det altid en god sikkerhed at have stolen låst/bremset, når du rejser dig fra den.

Arbejdsstole kan gås frem, hvilket betyder, at du kan komme fra rum til rum på stolen og du kan fx. anvende arbejdsstolen til at komme rundt på, når du støvsuger. Der findes forskellige typer af hjul til arbejdsstole og det er derfor værd at være opmærksom på, at vælge en hjultype der passer til boligens gulve/underlag samt tage i betragtning, hvordan arbejdsstolen skal anvendes.

Når du har købt en arbejdsstol, skal den indstilles så den passer til dig – indstil:

  • Højde
  • Sædedybde
  • Ryglæn
  • Armlæn
  • Indstil evt. andre funktioner som skråstilling af sæde samt bremse

 

Ståstøttestol med og uden hjul

En ståstøttestol til køkkenet eller til skrivebordet er, som ordet siger, en stol du kan støtte dig til i stående eller halvstående stilling. Ståstøttestole kan som arbejdsstolene fås med bremse, så du trygt kan rejse og sætte dig på stolen, uden den forsvinder under dig - forudsat at det er en ståstøttestol med hjul.

Mange ståstøttestole er uden hjul og går under betegnelsen en aktiv stol. Aktiv stole har en form for bevægemulighed, som betyder, at når du sidder på stolen, kan du samtidig træne ryggens muskulatur. 

Andre af ståstøttestolene har specielt udformede sæder, der medvirker til en god og korrekt holdning når du fx sidder og arbejder ved et bord eller lign. 

Ståstøttestolene kan være ganske enkle og blot bestå at et sæde med understel men de kan også være udstyret med såvel armlæn som ryglæn. 

 

Otiumstole

Otiumstole og hvilestol under ét kaldet seniorstole kan være alt fra en lækker komfortabel lænestol til en praktisk funktionel stol med elektriske indstillinger af fx ryglæn, sæde og med indbygget fodskammel.

De mest almindelige funktioner på en otiumstol med elektrisk betjening er:

  • Rygindstillinger
  • Sædeløft
  • Indbygget fodhviler
  • Liftfunktion – til hæve, tippefunktion

Rygindstillingen på otiumstole kan være, at rygdelen kan lænes tilbage til halvliggende, hvor andre otiumstolene har en rygindstilling, hvor rygdelen kan komme helt ned til liggende stilling, så du kan tage middagsluren i stolen.

Otiumstole med sædeløft, katapultsæde eller lift er en hjælp til dig, der har svært ved at rejse fra og eller sætte dig i stolen. De elektrisk betjente stole kan være med liftfunktion, der hæver og tipper hele stolen, hvorimod det elektriske sædeløft – kun løfter stolesædet op. 

Køber du en manuelt betjent otiumstol kan du tilvælge katapultfunktion, som udløses ved en håndtag i siden af stolen. Katapultfunktionen er hydraulisk og løfter stolesædet skråt op, så du nemt kan komme i og ud af stolen. 

En otiumstol med indbygget fodhviler kan du få, hvis du køber en el-betjent stol. Køber du derimod en otiumstol med eller uden manuelle indstillinger, kan du vælge at tilkøbe en matchende fodskammel. 

En fodskammel er medvirkende til at opnå en god siddestilling og med benene oppe, øger du blodomløbet i fødder og lægge.

Du kan købe otiumstole i mange udformninger, som enkle stilrene modeller med træramme, fine designede seniorstole eller store polstrede modeller. Uanset om du vælger den ene eller den anden model, kan det altid betale sig at undersøge markedet for brugte otiumstole, før end du køber nyt.

 

Køb en brugt otiumstol på rehaps til en billig pris - se udvalget her

 

Borde med indstillingsmuligheder

Bordene i denne kategori omhandler ikke sengeborde, dem finder du her: 

Du finder til gengæld de borde, der bruges til arbejde og aktivitet, hæve-sænke borde, borde med let adgang for kørestolsbrugere og borde med diverse praktiske indstillingsmuligheder og tilbehør, der gør bordene nemme at tilpasse til den enkelte bruger.

Borde på hjul og borde der er hæve-sænkebare er meget fleksible og de fleste af bordene kan anvendes i hjemmet, på arbejdspladsen, i skolen osv.

 

Forhøjerben, møbelforhøjer, sengeforhøjer

Betegnelsen for de kloder, man kan bruge til at forhøje stole, borde og senge med er mange men dækker alle over samme funktion.

Sengeforhøjer kan dog adskille sig fra de øvrige forhøjerklodser, hvis du har en seng med meder. Skal du forhøje en seng med meder, kræver den en special type af forhøjer, men det er noget der findes på markedet, og med lidt held, kan du finde dem brugt på rehaps, se udvalget at brugte møbelforhøjer her:

Materiale og udformning af forhøjer til borde, senge og stole kan være i plast, træ eller sågar aluminium.  De fleste forhøjere til møbler er fleksible, så de dels kan indstilles i flere højder og dels kan anvendes til forskellige typer af møbelben. Dog skal du være opmærksom på, at nogle typer møbelben kræver specielle forhøjerben.

På rehaps kan du købe brugte hjælpemidler – men du kan også sælge dine brugte hjælpemidler enkelt og trygt, 

Sådan sælger du et brugt hjælpemiddel på rehaps tryk her