Hjælpemidler til have og hobby er for mange det samme, da mange af os har haven som vores hobby.

Havearbejde er en sund hobby

Hvorfor er havearbejde en sund hobby? Det er det blandt andet fordi du stimulerer din muskelstyrke, øger din udholdenhed og får masser af sanseindtryk, når du udfører havearbejde. Havearbejde er sundt for både krop og sjæl!

Haven bruges af samme årsag i både behandlings- og trænings-øjemed. Terapihaver for stress-ramte og sansehaver for mennesker med demens er blot to eksempler på at haven bruges som rehabiliteringsredskab.

En imponerende sansehave, der er et besøg værd, er medicinhaverne på Tranekær slot

Når du ”bare” går i haven, for den skal jo passes, får du helt ubevidst trænet forskellige sanser. Tænk blot på, hvor mange gange du bukker dig ned for at fjerne ukrudt, rejser dig op igen, drejer kroppen, drejer hovedet osv. Alle er det bevægelser, der blandt andet er med til at træne din balance.

I haven bombarderes du også med velkendte, naturlige sansestimuli som lyd, lugt og synsindtryk. Lyden af insekter der summer, blomster der dufter, græssets grønne farve og vinden der bider i kinderne…

Læs mere om sanserne og hvordan du stimulerer dem i kategorien vægtdyner og sansestimulering.

Professor og overlæge Bente Klarlund Pedersen er en klar fortaler for havearbejde, og hun mener det er så sundt, at det ville være på sin plads at udskrive havearbejde på recept. Læs artiklen af Bente Klarlund om havearbejdets positive effekt på krop og sjæl.

 

Haveredskaber 

Når du så skal i haven for at arbejde, handler det om at vælge de haveredskaber, der både passer til de behov, du måtte have og til det arbejde, der skal udføres.

Den største tidsrøver i haven er nok ukrudt. Og ikke nok med at det tager tid at fjerne, får man også ondt i ryggen af at arbejde i foroverbøjet stilling, hvis man ikke har en havetaburet. Og ligger man på knæ og fjerner ukrudtet, er det blot knæene, der er i risiko for at blive overbelastet. Et hjælpemiddel som en havetaburet er derfor næsten uundværlig uanset alder og fysiske skavanker. Det at sidde ned ved fx lugning aflaster både knæ og ryg.

 

Hvilken havetaburet er bedst?

En knæskammel er en havetaburet med to funktioner i én. Det der er praktisk ved den, er at den kan bruges både som havetaburet og som knæpude, det giver god mulighed for at ændre arbejdsstilling løbende. Når taburetten er vendt som knæpude, danner benene en form for armlæn på hver sin side. De kan bruges som støttehåndtag, når man skal op fra den knæliggende stilling igen.

Et rullesæde til haven er en havetaburet, der er velegnet til lugning. Et rullesæde har 4 hjul under, som gør at du nemt kan skubbe dig rundt uden at skulle op og stå, hver eneste gang du skal længere frem i bedet etc.

Det at sidde ned og have hjul under, kan være til stor hjælp andre steder end i haven. Til indendørs brug findes der forskellige typer stole, som er beregnet til at skubbe sig rundt i boligen. Læs om arbejdsstole til brug i hjemmet.

En smart lille sag af en havetaburet er den ergonomiske havetaburet OneLeg. Taburetten har en fod med runding, det gør, at taburetten følger dine bevægelser, når du sidder på den. Det giver dig en god fri og aktiv arbejdsstilling, der samtidig styrker din muskulatur i ryg og mave. OneLeg fås i flere højder og kan bruges mange andre steder end i haven.

Taburetter til brug i badeværelset er mindst lige så nyttige som havetaburetter.

 

Haveredskaber der kan benyttes fra siddende stilling

Ergonomiske haveredskaber og redskaber til at nå højt og lavt, gør at du undgår at skulle bukke dig og strække dig. Det at slippe for at skulle ud i yderstillinger, gør ikke kun arbejdet nemmere - for nogle mennesker, gør det også arbejdet muligt.

En gribetang er et praktisk hjælpemiddel i haven, den gør at du kan undgå, at skulle bøje dig forover for at samle haveaffald, frugt og lign. op fra jorden.

En frugtplukker er et andet praktisk hjælpemiddel, og køber du en model med teleskopskaft, kan du på trods af balanceproblemer, nedsat bevægelige eller andet stadig plukke frugten, selvom den sidder højt oppe i træet.

Har du behov for at sidde ned for at udføre arbejdet, kan haveredskaber med et langt greb være en løsning. Fabrikatet Peta har en hel serie haveredskaber med lange greb. Til serien hører også redskaber som planteske og håndrive med vinklet skaft/håndtag.

De vinklede håndtag gør, at du undgår at bøje dit håndled og dermed beskytter du det mod overbelastning. På Gigtforeningens hjemmeside kan du finde gode råd til at klare havearbejdet uden skader.

Køkkenredskaber med vinklet skaft giver en god håndstilling og aflaster leddene, læs mere i kategorien husholdning.

Kan du af den ene eller anden årsag ikke anvende en havetaburet for at komme ned i jordhøjde, må jordhøjden så at sige komme op til dig. Med et højbed tilpasset højden til stående eller siddende arbejde, kan du fortsat få jord under neglene. Vær opmærksom på at du skal kunne nå ind til midten af bedet fra begge sider.

Elektriske haveredskaber kan også være et hjælpemiddel til, at du fortsat kan klare arbejdet. Du kan også vælge helt og holdent at overgive arbejdet til en maskine!

En robotplæneklipper er et godt eksempel på arbejde, hvor din indsats fuld ud kan erstattes af en maskine/robot.

En robotstøvsuger kan som en robotplæneklipper selv klare arbejdet, læs mere om robotstøvsugere.

 

Er det sundt at strikke?

At strikke har på samme måde som havearbejde prædikat af at være sundt for både krop og sjæl.

Forskning viser, at det at strikke og lave andet håndarbejde, kan være med til at modvirke angst og stress. Og ved at udfordre dig selv med nye teknikker og mønstre træner du din hjerne og vedligeholder dit intellekt.

 

Standardhjælpemidler til at stikke, hvis man er udfordret på at holde på strikkepindene, kan være sværere at finde.

Har du gigt i hænder og fingre, og er det vanskeligt at holde fast på strikkepindene? Du kan prøve med tykkere pinde, de er nemmere at holde fast på end de tynde pinde. Men vil du gerne strikke på tynde pinde trods udfordringer med at holde fast på pindende, kan firkantede strikkepinde være et forsøg værd. De firkantede strikkepinde finder du nemmest på nettet.

 

Findes der hjælpemidler til at stikke med én hånd?

Sygdom kan betyde, at man får ændret sine vilkår for at gøre som man plejer og der skal findes nye måder at gøre tingene på eksempelvis at strikke med én hånd.

Der findes ikke et hjælpemiddel til én-håndsbetjent strikning, men der er nogle, som kan lære en teknik med at holde den ene strikkepind fast under armen. En anden mulighed er at spænde den ene strikkepind fast til et bord med en skruetvinge.

 

Pas på din arbejdsstilling når du strikker

Når du sidder og strikker, kan du forebygge gener i form af muskelspændinger og smerter ved at sørge for at sidde godt med en god støtte i ryggen og have plads nok til at begge arme kan bevæges frit - armlæn kan være en forhindring for fri bevægelighed.

 

Kan man få dårlige vaner til at forvinde med meningsfulde aktiviteter?

Det at strikke kan være med til at nedsætte vaner, vi gerne vil af med som fx rygning og et for stort slik/snackforbrug. Det er selvfølgelig ikke kun strikning, der har denne effekt på vaner, andre håndarbejds-og hobby aktiviteter kan det samme.

Det handler ganske enkelt om, at når vores hænder, har noget at tage sig til, og vores fokus er rettet på noget andet - bliver det lettere for os at lade være med at tænde en cigaret eller række ud efter et stykke slik mere. 

 

Lys er vigtigt når du sidder og stikker, du skal kunne se strikketøjet, masker og opskrift uden at skulle anstrenge øjnene.

Find en læselampe eller en luplampe billigt til salg på rehaps

 

Sakse med specielle egenskaber

Sakse med fjeder er gode til børn og voksne med nedsat kraft i hænderne, kognitive problemer eller andre udfordringer.

Sakse med fjeder giver en selvåbende funktion efter hvert klip/tryk, der gør dem nemmere at klippe med. Der findes modeller, der er udformet med en bøjle, så du ikke skal have fingrene ind i huller, men blot skal trykke saksen sammen.

Saksene finder du i specialbutikker for hjælpemidler, men også mange hobby-og strikkebutikker har saksene. Vil du købe saksen på nettet, kan du fx søge på stirex-saks.

 

Kortholder til spillekort

En kortholder der kan holde spillekortene for dig, kan enten være udformet som en lille hylde/ryglæn, der står på bordet, hvor spillekortene kan stå med front mod dig og bagsiden mod din medspiller. Den type kortholder kan have 10-15 kort stående.

Eller en kortholder kan være en håndholdt model, hvor kortene holdes fast i holder. Holderen er helt enkel og består af to plastikplader, der er holdt sammen af en fjeder. I mellem de to plader kan du placere kortene i en halvcirkel og trods et dårligt greb, kan du med holderen uden besvær holde kortene i en perfekt vifte. På billedet ses et eksempel på en kortholder, til at holde i hånden eller have stående på bordet.

Mosgummi til grebsfortykkelse

Holder du af at tegne og male, kan de tynde skafter være det, der gør det svært eller umuligt for dig at dyrke din hobby. Med et gummigreb i en tykkelse der passer til dine behov, kan du få et fortykket greb på pensler og blyanter.

Mosgummi eller grebsfortykkelse som det populært kaldes, er blot en type af gummigreb. Fordelen ved mosgummi er, at det er et meget fleksibelt materiale. De kan købes enkeltvis eller i forskellige sampak-størrelser. Mosgummi fås med 6 forskellige huldiameter og købes typisk i længder af 25 cm. Du tilpasser selv mosgummiet til dine skriveredskaber ved, at klippe en passende længde af og påføre det skriveredskabet.

Mosgummi er også almindelig brugt til at forøge greb på bestik og andre køkkenredskaber, se køkkenredskaber med fortykket greb i kategorien køkken

 

 

 

Ingen produkter i denne kategori.
Have og hobby

Der blev ikke fundet nogen produkter i den valgte kategori