Automatikker og sikkerhedsudstyr

Det intelligente hjem eller den automatiske bolig er i rivende udvikling med nye teknologier, og fremtiden vil byde på endnu flere produkter, der selv går online og kan kommunikere med hinanden.

Smart Home teknologi

Smarte home teknologier til hjemmet, er teknologier der kan varetage alverdens forskellige opgaver i hjemmet og udføre opgaver, som man ellers selv har skulle gøre eller få andre til at hjælpe med. Det er fx teknologier, der kan varetage de mere praktiske gøremål som støvsugning og græsslåning, men teknologien kan også gøre det ubesværet at slukke lyset, tænde radioen, åbne døren eller starte kaffebrygningen helt automatisk og lige på den tid, der passer bedst ind i de daglige rutiner.

Smarte home teknologi er en samlet betegnelse for de teknologier, der kan være med til at styre dit hjem og udføre forskellige opgaver for dig. Det er teknologi som fx indeholder sensorer og kommunikation, der gør at de kan kobles sammen med andre enheder og styres fra et sted. Enheder der kan tilsluttes husets wi-fi, kan styres via en app på din mobiltelefon eller som det beskrives længere nede på siden, styres med stemmen som i ”Hey Google” og ”Hej Siri” og i andre mere enkle og lokale systemer.

 

Hvilke smart Home teknologier har vi taget til os?

Antallet af smart home teknologier er støt stigende i de danske hjem, det er teknologi til husholdningen, styring af varme og lys og selvfølgelig styring af underholdning, der er mest udbredt.

Husholdningsprodukter der kan opkobles til internettet er fx det ”intelligente køleskab”, der selv bestiller varer og holder øje med udløbsdatoer osv., det lyder lidt vildt men faktisk findes der allerede flere modeller på markedet. Robotstøvsugeren har efterhånden nogle år på bagen og er over tid kun blevet smartere og smartere eller mere intelligente om man vil.  

 Smart home teknologierne hjælper til at gøre tingene smartere, automatiske og nærmest betjeningsfrit, en anden gevinst ved mange af teknologierne er, at de er med til at gøre husholdningsapparater, varme og lys mere energibesparende. Lys der regulerer sig automatisk efter lyset udenfor og vaskemaskiner der selv vælger program og varmegrader, alt efter, hvor beskidt tøjet er, gør det intelligente hjem mere klimavenlige.

 

Sikkert hjem med Smart Home teknologier

Teknologien finder også vej ind i vores hjem, når vi vil sikre os mod ubudne gæster og brand. Med intelligente alarmer der via sensorer automatisk alarmerer, hvis noget ikke er, som det skal være, kan være med til at skabe sikkerhed og tryghed for beboerne i huset og i visse tilfælde også deres pårørende.

Alarmsystemer der tilkalder hjælp udefra via internettet fx ved brand eller indbrud er tilgængelige på markedet.

 

En personlig assistent i hjemmet

Smart home teknologier der gør det virkeligt nemt at betjene alt fra lys til musik og kaffemaskine er så småt ved at indfinde sig i de danske hjem. Der er tale om højtaleenheder, som er aktiveret til stemmestyring, kaldet en stemmeassistent eller en digital assistent. De gør, hvad du beder dem om! Du kan blot sige ud i rummet ”hej Google (eller andet) skru ned for lyset i stuen, ”sluk fjernsynet”, ”kør persiennen ned” og du kan sågar bede om at få kørt din elevationsseng til en ønsket position. Se udvalget af senge, der er til salg på rehaps.dk

Er man en virkelig teknologinørd, er det muligt at forbinde tingene i ”rutiner” og med én kommando til stemmeassisten få flere ting til at ske samtidig. Det kan fx være en morgenrutine, hvor du beder om at få tændt lyset og samtidig vil radioen tændes, gardiner trækkes fra og kaffemaskinen begynder at brygge kaffen. Det eneste du selv skal gøre, er at hente kaffe, hvis kaffemaskinen ikke er inden for rækkevidde af sengen.

Det er ret nyt at sengen også kan stemmestyres. Det giver rigtig gode muligheder for mennesker, der af forskellige årsager er afhængig af hjælp fra andre, til selv at kunne indstille sengen i den ønskede position. Helt generelt giver, det at kunne fjernstyre forskellige ting og ikke mindst at kunne fjernstyre med stemmen en kæmpe fordel for mennesker, der ikke selv kan udføre tingene, men behøver hjælp fra andre.

 

Nogle af de ting i hjemmet, som kan stemmestyres eller styres via telefonen er:

 

 

Smart home teknologier kan kaldes også for en moderne butler, da teknologierne kan hjælpe med alt mellem himmel og jord og der bliver kun flere ting de kan hjælpe med.

Mange af teknologierne bygger på kunstig intelligens, men hvad er kunstig intelligens?

Kunstig intelligens forkortes KI på dansk men oftest benyttes den engelske forkortelse AI (artificial intelligence) handler stort set om at få computere og robotter til at gøre ting, som det ellers kun er mennesker, der har kunne – eksempelvis at køre bil og diagnosticere patienter.

 

Kunstig intelligens og digitale løsninger i sundhedsvæsnet

Sundhedsområdet er et af de steder, hvor kunstige intelligens bliver mere og mere implementeret i systemer, der fx kan være med til at sikre patienter bedre behandlinger ved, at blive hurtigere og mere præcist diagnosticeret.

Digitale løsninger på sundhedsområdet er også i stor udvikling med mange tiltag, der betyder at mange af de ting man tidligere skulle til læge eller på hospitalet med, nu kan klares hjemme fra stuen. Den digitale kommunikation ophæver ikke kun afstande, den åbner også op for muligheden for at man som patient får større indsigt og kontrol over egen sygdom.

Telemedicin er en digital løsning som foregår via et videoopkald eller e-mail, hvor billeder og måleresultater deles med sundhedsfagligt personale. Denne form for ”behandling” giver patienten værktøjer til at følge eget helbred, og blive bedre til at mestre egen sygdom, som i sidste ende betyder, at mennesker med kroniske sygdomme kan få en mere tryg hverdag. Apparater til måling i hjemmet er i kategorien hjemmebehandlinger og målinger.

En digital løsning som kommunerne har taget til sig er digital genoptræning og vedligeholdende træning i eget hjem. Digitale træningsprogrammer har flere fordele, det sparer tid og besvær med ikke at skulle transportere sig til et træningscenter, tid og energi der kan bruges på træning. Erfaringerne med digitale træningsprogrammer er, at det virker motiverende at kunne følge egne fremskridt, måske det også motiverer til ekstra træning, at fysioterapeuten følger med på sidelinjen. Se træningsredskaber til træning hjemme i stuen.