Sport og træning

Motion og træning giver både fysisk og psykisk velvære! På rehaps kan du købe et bredt udvalg af brugte redskaber og maskiner som kan bruges til hjemmetræning.

 

Hjemmetræning

Hjemmetræning har mange fordele, de mest oplagte er selvfølgelig, at du sparer tid ved ikke at skulle afsted hjemmefra. Desuden er det en fordel, at du kan træne, når det passer ind i din hverdag. Fordelene ved hjemmetræning er også væsentlige, hvis du er i en situation, hvor din generelle helbredstilstand forhindrer dig i at komme afsted på egen hånd. Ikke nok med at du sparer tid på transport frem og tilbage til et træningssted, sparer du også energi og kræfter ved ikke at skulle ud af døren. De sparede kræfter kan i stedet bruges på målrettet hjemmetræning eller fysisk aktivitet i form af en gåtur eller lign.

Hjemmetræning kan være mange former for træning. Du kan træne styrke og kondition med eller uden maskiner eller lave øvelser med simple redskaber som håndvægte, træningselastikker eller blot med din egen kropsvægt.

For at komme i gang med hjemmetræning, handler det i første omgang om at tage beslutningen og derefter rent faktisk at komme i gang. Start blidt op og overvej, om du skal anskaffe dig en maskine til træning, det kan blot kan være en kondicykel eller om mindre kan gøre det.

En almindelige spisebordsstol er fx et ganske godt redskab, når du skal hjemmetræne, det samme er 2 eller 4 karklude! Du finder forslag til gode øvelser her, øvelser du kan lave på egen hånd eller sammen med en ven eller din partner. Det handler om at finde frem til en træningsform, der passer til din fysiske formåen og som kan bevare din motivation til at få aktiviteten udført. For nogle fungerer det at lægge motion ind som et fast punkt i kalenderen som en ’to do’ ting, der skal udføres.

 

Sundhedsstyrelsen anbefaler

 

  • At være fysisk aktiv 30 minutter om dagen. De 30 min. behøver ikke at være sammenhængende - 2 x 15 min. er lige så godt - dog skal du være aktiv minimum 10 min.

 

  • At lave motion eller aktiviteter, der vedligeholder eller øger din kondition og din muskel- og knoglestyrke to dage om ugen i minimum 20 min. pr gang - og med moderat til høj puls.

 

  • At lave udstræknings- og balanceøvelser regelmæssigt.

 

Gevinster ved fysisk aktivitet

Det er videnskabeligt bevist, at fysisk aktivitet forbedrer din sundhed, øger dit velvære, din livskvalitet og forebygger forskellige livstilssygdomme som diabetes 1 og 2 og hjerte-kar-sygdomme.

Regelmæssig fysisk aktiv påvirker kroppen positivt, eksempelvis bliver dit hjerte bedre til at pumpe blodet rundt, kredsløbet forbedres, iltoptagelsen øges og kroppen bliver bedre til at regulere stofskiftet.

Fysisk aktivitet styrker også knogler, muskler og ledbånd, det har en god effekt på smerter i led og muskler men også balancesansen og reaktionsevnen styrkes, når du bevæger dig omkring. Stærke muskler nedsætter risikoen for at falde og forebygger skader, der kan opstå i forbindelse med fald. Gode råd til faldforebyggelse kan du læse om på Sundhed.dk

Motion på recept er blevet til virkelighed og oftere og oftere indgår fysisk aktivitet eller målrettet træning som led i terapi og behandling af forskellige sygdomme. De senere år er der kommet videnskabeligt belæg for, at fysisk aktivitet virker og rækken af sygdomme hvor motion ordineres som led i behandlingen, er eksempelvis diabetes 1 og 2, slidgigt, depression, demens, rygsmerter, knogleskørhed og forhøjet blodtryk.

Inaktivitet

Inaktivitet er ikke godt for kroppen, er du fx sengeliggende i blot en kort periode på et par dage, taber du muskelmasse. Tab af muskelmasse gør musklernes styrke svagere og fornemmelsen af at være usikker på benene efter et par dage i sengen, kender de fleste.

Er du sengeliggende over en længere periode, er det en god idé at træne/bevæge sin krop blot en smule til trods for at du ligger i sengen. Der findes udstyr til hjemmetræning også til træning i sengen, som gør at du liggende i sengen kan bevæge/træne arme og ben. Det, der populært kaldes en sofacykel, er ganske anvendelig til træning i sengen.

 

Motion og træning

Den letteste vej til fysisk aktivitet er at tænke det ind i hverdagen og det gode er, at alt den bevægelse, der øger dit energiforbrug tæller med som fysisk aktivitet. Tag trapperne i stedet for elevatoren, gå en tur med hunden eller tag cyklen i stedet for at tage bussen, når du skal afsted over overkommelige afstande. Mange af de hjemlige gøremål tæller også som fysisk aktivitet fx havearbejde og rengøring - og er man så heldig at en have en have, kan man udover over den fysiske aktivitet nyde godt af det mentale velvære ved  havearbejde.

 

For at forbedre din kondition, skal pulsen op når du træner eller er fysisk aktiv. Du skal gerne være så forpustet, at du knap kan tale og det skal gentages et par gange om ugen i mindst 20 minutter ad gangen. Maskiner til at træne kondition på, er en nem måde at få pulsen op men trappetræning eller en rask gåtur med store armsving, kan også gøre det.

Kan du ikke komme afsted til et fitnesscenter for at benytte deres udstyr, kan du nemt og billigt købe forskellige typer brugte træningsmaskiner på rehaps. Tjek rehaps før du køber nyt.

 

Træning og fysisk aktivitet er godt for humøret og er blandet andet med til at forebygge stress og depression. At være fysisk aktivt sammen med andre kan både være sjovt og motiverende. Holdtræning er en oplagt mulighed, en anden er at lave træningsaftaler med ligesindede. I mange af Ældre Sagens lokalafdelinger kan du finde motionstilbud med holdtræning.

Udover træningsmaskiner og redskaber findes der også en hel verden af online/digitale træningsprogrammer til hjemmetræning. Nogle af programmerne er gratis, andre kræver et abonnement. Der findes programmer inden for forskellige træningsområder og programmer der fokuserer på bestemt lidelser og skavanker fx ondt i ryggen eller knæene.

 

Træning på recept

Træning på recept er struktureret trænings- og vejledningsforløb i kommunalt regi, som kommunen kan bevillige efter henvisning fra din læge eller et hospital. Træningsforløbene vil ofte være et genoptrænings- eller rehabiliteringsforløb men kan også være målrettede træningsforløb til udvalgte patientgrupper, hvor motion ordineres som behandlingsmiddel også kaldet motion på recept.

Genoptræning og rehabilitering bruges lidt i flæng og ofte som synonym for hinanden, men der er forskel på at være i et genoptræningsforløb og et rehabiliteringsforløb.

 

Genoptræning

Genoptræning handler om at genoprette/restituere kroppens funktioner eller en persons færdigheder ved at udføre bestemte øvelser, altså træning. Genoptræningsforløb har til formål at personen i forløbet opnår samme eller bedst mulige funktionsniveau, som fx før en operation eller en længere sygdomsperiode.

Efter et genoptræningsforløb kan det være nødvendigt at opretholde det opnåede resultat med et længerevarende vedligeholdende træningsforløb. Et genoptræningsforløb er ikke som et rehabiliteringsforløb nødvendigvis helhedsorienteret og sammenhængende.

 

Rehabilitering

Et rehabiliteringsforløb er et helhedsorienteret, sammenhængende og tidsbestemt forløb som foregår i samarbejde mellem person, der skal rehabiliteres, deres pårørende samt fagfolk. Formålet med et rehabiliteringsforløb er at hjælpe mennesker eksempelvis svækkede ældre til at opnå et selvstændigt og meningsfuldt liv, hvor livskvalitet og evnen at kunne udføre dagligdags gøremål og deltage i det omkringliggende samfund bevares eller forbedres.

 

Kan jeg få et træningsforløb via kommunen?

Du kan blive genoptrænet gratis via kommunen, hvis kommunen vurderer, du er berettiget til vedligeholdelsestræning eller genoptræning på grund af fx sygdom eller en ulykke, som har forringet din funktionsevne. I nogle kommuner tilbydes genoptræning som døgnophold, hvis du har brug for omfattende og intensiv træning.

 

Sport

Sport er for alle uanset alder og fysisk og psykisk formåen og der finder klubber og fællesskaber, som kan imødekomme mange forskellige målgrupper. 2 gode eksempler på sports fællesskaber for mennesker med handicaps er;

  • Lykkeliga, som er en forening og en landsdækkende håndboldliga for udviklingshæmmede børn i alderen 5-15 år og deres familier. Lykkeliga hold finder du mange steder i landet tjek om der er et hold nær dig.

 

  •  Teamtvilling er en forening og et fællesskab, der sammensætter almindelige motionsløbere med mennesker, der ikke selv kan løbe. Det er et fællesskab, der bygger på at give mennesker med fysisk handicap mulighed for, at få den positive oplevelse det er at dyrke sport på lige fod med andre.

  

Parasport

Idræt og fysisk aktivitet er sundhedsfremmende og med parasport kan mennesker med fysiske eller psykiske handicaps træne sig til bedre form, mere styrke og til at blive mere selvhjulpne. Samtidig er det sjov at dyrke sport sammen med andre, det motiverer og giver anledning til socialt samvær.

Parasport er både for almindelige motionister og for dem, der har talent, vilje og ambitioner til at drive deres sport op på eliteniveau og deltage i internationale mesterskaber. Nogle ender endda som para-atleter og repræsenterer Danmark ved de Paralympiske Lege.

Parasport Danmarker et specialforbund under dansk idrætsforbund(DIF)

Parasport er repræsenteret i mere end 450 klubber med over 30 forskellige sportsgrene, som giver mulighed for alle uanset aldre og funktionsniveau, kan finde en sport at dyrke.

Sportsgrene som ridning, svømning og boccia kan dyrkes af de fleste, hvor andre er sportsgrene er tilpasset specielt til særlige handicapgrupper.

 

rehaps kan du købe og sælge brugt udstyr til parasport, læs ”sådan handler du på rehaps” og kom hurtigt og nemt i gang med din første handel.