Anden sansestimulering

Hjælpemidler til sensorisk støtte er ofte designet til at adressere forskellige sensoriske behov og til at skabe et miljø, der fremmer trivsel og komfort. Det er hjælpemidler, der kan være med til at forbedre livskvaliteten for mange.

 

Her kan du læse om udvalgte hjælpemidler til sensorisk støtte.

Dykker vi ned i de sensoriske hjælpemidler med fokus på demens, er det eksempelvis vægtede tæpper og dyner der bruges, når der er behov for dybe tryk til at berolige nervesystemet. Men også demensdukker, taktile puder, terapidyr og sansestole er gode eksempler på hjælpemidler, der anvendes som sensorisk støtte.

 

Demensdukker

Demensdukker er et terapeutisk redskab designet til at understøtte pleje og trivsel hos specielt mennesker med demens. Dukkerne er ofte fremstillet med en vis vægt og taktile elementer, da det har vist sig at have gavnlig effekt.

Det demensdukker kan tilbyde, er blandt andet en følelse af tryghed og tilstedeværelse, som medvirker til at reducere angst og uro. Dukkerne kan også skabe en fornemmelse af nærvær og genkendelse med deres karakteristiske ansigtstræk og de kan vække minder og følelser hos den demente, som bidrager til at give øjeblikke af glæde og ro.

Mange mennesker med demens der oplever motorisk uro eller rastløshed, har glæde af taktil stimulation eksempelvis demensdukker med taktile egenskaber som hår, tøj og andre berøringsvenlige elementer. Da taktil stimulation kan virke som en sensorisk distraktion, der reducerer uro og fremmer afslapning.

 

Empatidukker til ældre og demente

Empati-dukker med et nostalgisk design har vist sig at være et godt redskab til at få gamle minder til at dukke op hos ældre og demente, minder fra deres egen barndom eller fra dengang de selv havde børn.

Empatidukkernes udtryk er skabt til at skabe empati og de er syet i et blødt stof, der minder om hud med små fine hår og de er iklædt tøj, som det der blev brugt i gamle dage.

Effekten af empatikdukker og demensdukker varierer fra person til person men observationer og erfaringer fra praksis har vist positive resultater.

 

Terapidyr

Terapidyr også kaldet tryghedsdyr anvendes til sensorisk støtte ofte som et alternativ til duker/demensdukker. De har samme beroligende virkning og kan skabe en følelse af varme og fortrolighed.

Terapidyr kan, når kommunikation bliver udfordrende, fungere som en stille ledsager, der skaber et rum for tryghed og glæde. Og de kan bruges til at fremkalde minder samt stimulere til samtale ved at vække erindringer om tidligere kæledyr og positive oplevelser, som kan bidrage til at skabe en meningsfuld interaktion mellem den demente og deres omgivelser.

Terapidyr optræder ofte som en selskabs-kat der reagerer på berøring, hvilket gør dem meget livagtig. De kan have hjerteslag, og de spinder, miaver og bevæger sig alt efter hvor de nusses.

Det kan også være en demenshund, der som selskabskattene er et interaktive robotdyr. Hundene kan bjæffe og lave enkelte bevægelser som at blinke med øjne, dreje hoved mm.

 

Specielt designede stole er en anden type hjælpemiddel, der ofte anvendes til sensorisk støtte, ikke kun i private hjem men også i stor stil på plejecentre og lignende.

 

Sansestole

En sansestol er et innovativt møbel, der er designet til at fremme afslapning og velvære ved at integrere sensoriske elementer. Stolene er udviklet til at skabe en beroligende atmosfære og stimulere sanserne hos mennesker, der kan have behov for ekstra støtte.

Stolene har ofte en særlig form eller et design, der giver brugeren en følelse af beskyttelse og tryghed. Det kan være høje sider eller en facon, der skaber en følelse af indkapsling. Det virker beroligende for mennesker som fx oplever angst eller uro. Eksempler på sansestole der skærmer er ABRACE Sansestol der har indbygget afskærmning og Cocoon sansestolen som udover afskærmning også har indbygget lys og lyd.

Sansestole der er udstyret med funktioner, såsom vibrationer, varme, musik, kan bidrage til effekten og højne brugerens fysiske og mentale velbefindende.

 

Gyngestole stimulerer sanserne i alt almindelighed men der er sket en videreudvikling af den gænge gyngestol, til sansestole med gyngende og vuggende bevægelser. Nordic Sensi Chair er en af disse moderne gyngestole, der med sine moderate bevægelser giver følelsen af at ligge i en vugge.

Trone gyngestolen er lidt mere som vi kender en gyngestol, dog har den ikke meder men er ophængt på et stativ, for at give en mere blød og vuggende bevægelse. Trone gyngestolen ses på mange plejehjem men sælges også om ammestolen og du finder den nemt i almindelig handel.

De gyngende og vuggende bevægelser fra en gyngestol kan suppleres fx med en tyngdepude til skuldre eller lår for at øge sansestimuli.

 

Musikterapi

Musikterapi er en sensorisk støtte, der ikke involverer hjælpemidler, men som kræver deltagelse i forskellige aktiviteter. Det er aktiviteter hvor musikkens evne til at skabe kontakt og kommunikation er med til at skabe fællesskab, samvær og ikke mindst fremkalde minder fra en svunden tid. Selv mennesker med svær demens og afasi kan have glæde af musikterapi, da musik involverer intakte områder af hjernen - og sang er den sidste verbale udtryksform, der bevares. Det betydet at de sange, som blev indlært tidligt i livet, ofte kan genkaldes og skabe minder fra tidligere i livet.

 

Tangle

Tangle og dimseting er to enkle og effektive typer redskaber til sensorisk støtte som har vist sig at være gavnlige for mennesker, der oplever uro og stress.

En tangle er en håndholdt labyrintlignede legetøjsspiral, der bestående af vridbare dele som kan forbindes. Det er et interaktive redskab som giver en beroligende taktil oplevelse, som kan være med til af afhjælpe uro. En tangle kan være nyttig for mange af os som en distraktion i stressende situationer og ikke nær så forstyrrende som at klikke med kuglepennen eller vippe med en fod.

Dimseting også kendt som fidget toys, er små håndholdte genstande, der er designet til at blive manipuleret for at hjælpe med fokusering og afvæbning af uro. De fås i forskellige former og teksturer, og er oftest små og diskret og derfor velegnet til brug i forskellige miljøer.

 

For hurtigt at komme i gang med at købe og sælge brugte hjælpemidler anbefaler vi, at du læser ”sådan handler du på rehaps”