Sansestimulering er en metode, hvor man tilfører stimuli til sanseapparatet primært ved hjælp af redskaber og hjælpemidler.
Forstyrrelser i sansesystemet kan vise sig meget forskelligt fx som motorisk uro, angst, ubehag ved berøring, indlæringsproblemer, koncentrations- og hukommelsesbesvær eller en generel dårlig trivsel og indlæringsevne. Og det er når, der er tegn på forstyrrelser i sansesystemet, de sansestimulerende hjælpemidler anvendes.
Du kan her på siden læse om følgende hjælpemidler:
Sansepuder
Sansepuder er forskellige typer puder, der som sansedyner stimulerer følesansen og muskel-ledsansen. Puderne kan have fyld af kugler og det er puder, man sidder på, eller som anvendes til at sætte fødderne på. Sansepuder til at sidde på, kan også være oppustelige puder med pigge eller dupper. Puder, der udover at stimulere føle-og muskel-ledsanen, giver stimuli til balancesansen, når kroppen konstant og ubevidst prøver at finde balancepunktet på puden.
Puderne med fyld af forskellige typer tyngdematerialer er dem, man lægger på lårene eller har over skuldrene.
Sansepuder specielt til børn og barnlige sjæle findes i forskellige varianter udformet som dyr i søde og sjove designs - de findes også under betegnelsen tyngdedyr.
Sansepuder er mere end kugler og tyngde, det er også lyd og vibration indbygget i puder enten som:
En lyd- eller musikpude er, som ordet siger: en pude med lyd i. Puden indeholder en eller flere højtalere til afgivelse af lyd som tilføres fra en ekstern lydkilde via bluetooth. Denne type musikpude minder om en almindelig hovedpude, hvor andre typer musikpuder er mindre og ikke nødvendigvis ligner en pude.
Lyd og vibrationer påvirker 3 af vores sanser, høresansen, følesansen og muskel-ledsansen. Har lydene og vibrationerne et roligt tempo har det en beroligende virkning, og modsat virker et højt og skiftende tempo opkvikkende.
Puder med lyd kan anvendes til at skabe ro og tryghed fx ved at lægge hovedet på puden eller lægge den på maven, og lytte til musik eller rolige lyde. Søges der opkvikkende stimuli er det specielt de mindre puder med lyd og vibration, der anvendes. Nogle musikpuder reagerer ved berøring og bevægelse, som gør at brugeren selv kan styre og interagere med musikken fx med dansende bevægelser eller klappende berøring.
Inden for demensområdet er musik et redskab, der blandt andet bruges til at forebygge udadreagerende adfærd og til at skabe ro i forskellige situationer fx plejesituationen. I kategorien synshjælpemidler findes andre typer hjælpemidler til afspilning af lyd.
Sansemøbler er fx stole, madrasser og puffer med kugler som fyld, de anvendes med samme formål som sansedyner- og puder til at skabe ro og tryghed.
En kuglestol er en formfast sækkestol med fyld af kugler. Kuglerne kan være større eller mindre og stimulerer føle- og muskel-ledsansen med forskellig intensitet alt efter kuglernes størrelse. Fordelen ved de formfaste kuglestole er, at de har en højde og en siddevinkel, der gør det nemt at sætte sig og komme op igen.
Kuglestole, der er mindre formfaste, som vi typisk kender som sækkestole, har fyld af mindre kugler, der gør dem mere bløde og omsluttende at sidde i - men også sværere at komme op fra.
Sansestole med fyld af kugler er hyggelige og indbyder til en rolig stund, og er gode til både børn og voksne, som har brug for en pause i løbet af dagen. Enkelte kuglestole findes som udestole, hvilket gør at stolens beroligende effekt kan suppleres med naturens egne beroligende sansestimuli som lyde, dufte osv.
Gyngestole og stole med gyngende og vuggende bevægelser stimulerer primært balancesansen, og har en beroligende virkning på kroppen. Bevægelsesstolene findes med indstillelige bevægelsesprogrammer og indbygget musik. Denne type stole anvendes bredt fra plejehjem til stillezoner og spaområder på fx hoteller.
Gyngestole findes også i den gode gamle variant, hvor man ved egen hjælp kan gynge/rokke sig frem og tilbage, en bevægelse der i højere grad involverer muskel-ledsansen. En anden variant af gyngestolen, som går under betegnelser som Trone stolen, Trone gyngestolen eller ammestolen har mere vuggende bevægelser. Denne type gyngestole har modsat almindelige gyngestole ikke meder, men står stationært på gulvet og får den vuggende bevægelse via ophænget. Fordelene ved denne type gyngestol er, at den kan købes med bløde fyldige puder, der giver en mere komfortabel stol samt at den kan låses og bruges som almindelige lænestol uden bevægelse. En stol uden bevægelse gør det nemmere og mere sikkert at rejse og sætte sig.
De gyngende og vuggende bevægelser fra en gyngestol kan suppleres fx med en tyngdepude til skuldre eller lår for at øge sansestimuli.
Gyngestole findes også i kategorien hvilestole og skamler.
Tøj der er fremstillet med henblik på at stimulere sanserne, er eksempelvis veste med kugler, kæder eller luft. Fordelene ved at få sansestimuli tilført via tøj er, at tøjet kan bæres samtidig med man deltager aktivt i hverdagen, om det er fodboldspil i skolegården eller indkøbsturen i supermarkedet kan vesten bæres og skabe ro og tryghed til at være i situtationen.
Veste med store kugler har samme virkning som kugledyner, og er med til at give en bedre fornemmelse af egen krop og der med skabe kropslig ro og tryghed. De store kugler har en dynamisk sansepåvirkning – når de bevæger sig i rundt i vesten, hvor veste med tyngde, har en mere ensartet påvirkning af sanserne. Tyngdeveste fås med fyld som sand, granulat, fiber og kæder.
Det kræver tilvænning af have en kuglevest på og den bør ikke anvendes mere end 5-10 min. adgangen den første tid, herefter anbefales det max. at have den på op til 30 min. før den tages af igen. Årsagen til den begrænsede anvendelsestid ligger i, at kroppens sanseapparat tilpasser sig sanseindtryk - og derfor bør vesten kun anvendes i kortere perioder af gangen for at bevare effekten.
Veste med luft er en form for kompressionsveste, som ved hjælp af luft strammer om kroppen. Luftveste vejer meget lidt i forhold til kugle-og tyngdeveste og kan nemmere bæres under en trøje. En tyngdevest med fibre kan også nemt bæres uden den syner af et hjælpemiddel, da vestens yderside ligner de fleste andre quiltede veste.
Gynger kan give gyngende og snurrende bevægelser, som stimulerer balancesansen og i træningsøjemed bruges gynger til at øge tolerancen for bevægelse og træne balancen. I almindelig handel kan der købes mange forskellige slags gynger. De mere specialiserede gynger med individuelle tilpasningsmuligheder som gyngesæder og skalgynger med mulighed for ekstra støtte, sikkerhedsbælter og benadskillere, til børn og unge med nedsat motorisk funktion, dårlige balance, spasticitet og lign., skal du i specialbutikker for at finde.
Sansegynger er blandt andet de store ét- eller fler-punkts ophængte gynger som kendes fra legepladser og børnehaver. Store runde gynger med plads til flere børn der kan tumle rundt samtidig med der gynges, eller med ét enkelt barn som kan ligge udstrakt og nyde og fornemme bevægelsen.
Liggegynger, siddegynger med rygstøtte og sikkerhedsbælte eller gynger til kørestolsbrugere etc., kan du være heldig at finde brugt her på rehaps. For hurtigt at komme i gang med at købe og sælge brugte hjælpemidler anbefaler vi, at du læser ”sådan handler du på rehaps”
Hængekøjer bruges som gynger til at stimulere balancesansen. De findes i et bredt udvalg af farver og designs og kan for det meste bruges indendørs som udendørs. Mange hængekøjer kan som sansegynger ophænges i ét eller to ophæng, alt efter hvor kraftig en sansepåvirkning man ønsker.
Hængekøjer kan være bløde og omsluttende, hvor man ligger som i en pose, andre er mere fast med en stabil liggeflade. En hængekøje/sansekøje med kugler i liggefladen giver en øget mængde stimuli til følesansen og muskel-ledsansen.
En fodgynge er en lille gynge, der hænges op under et bord og hvorpå fødderne kan placeres for at gynge frem og tilbage. De gyngende bevægelser med fødder og ben beroliger nervesystemet og dæmper uro og hyperaktivitet. Fodgyngen kan monteres med en sansemåtte, der samtidig tilfører taktile sanseindtryk.
Fodgyngen er blevet et udbredt redskab i folkeskolerne til at øge koncentrationen hos børn, der har svært at ved at sidde stille pga. motorisk uro.
Muskel-led-sansen stimuleres hver gang vi bevæger vores krop, hvilket gør det nemt at tænke sansestimuli og træning ind i leg. Det kan være de simple ting som at slå til en pude, sparke til en ballon eller hoppe ned fra en kantsten – og hvilke børn synes ikke det er sjovt?
Boldbassiner er en sjov og populær lege-ting, men også et redskab der bruges terapeutisk til sansestimulering af følesansen, muskel-ledsansen og høre-og synssansen. Boldbassiner kan for nogle børn og unge have en tryghedsskabende og beroligende effekt med de dybe tryk fra kuglerne og den afgrænsning selve bassinet giver. Omvendt kan den kraftige påvirkning af mange saner (lyd, farver og kropslige påvirkninger) på en gang medføres uro og anspændthed og blodbassiner er derfor ikke for alle børn.
Flere redskaber, hjælpemidler og legetøj til sansestimuli finder du blandet andet i kategorien legetøj og på Socialstyrelsens Hjælpemiddel-base kan du læse mere om de forskellige typer af sansestimulerende hjælpemidler.